• Lumea in Stiri

Avioanele prezidentiale folosite de Ceausescu si Iliescu s-au vandut cu aproape 300 de mii de euro


Avionul prezidenţial al lui Nicolae Ceauşescu - ROMBAC 'Super One-Eleven' a fost adjudecat, la o licitație organizată în capitală,cu 120.000 de euro.


Scos la un preţ de pornire de 25.000 de euro, avionul 'Super One-Eleven', a fost folosit pentru zborurile oficiale ale lui Nicolae Ceauşescu timp de 4 ani, între 1986 şi 1989.


Primul şi singurul avion de pasageri construit în România - ROMBAC 1-11 sau Rombac One-Eleven, a fost prezentat public în august 1982, iar primul zbor oficial a fost făcut în toamna aceluiaşi an pe Aeroportul Băneasa.

Zborul inaugural cu pasageri al avionului ROMBAC 1-11 a avut loc un an mai târziu, în ianuarie 1983, pe ruta Bucureşti - Timişoara, iar prima cursă externă a fost în martie acelaşi an pe ruta Bucureşti - Londra.


România a fost primul stat comunist din lume, exceptând URSS, care producea un avion de pasageri cu reacţie, motoarele fiind fabricate la uzinele Aerofina şi Turbomecanica, sub licenţă Rolls Royce.


Și avionul prezidenţial 'Negreşti', folosit pentru zborurile din timpul primului mandat al preşedintelui Ion Iliescu, a fost adjudecat în licitaţie cu 165.000 de euro. Acesta este ultimul avion ROMBAC 1-11 construit în România, care a făcut primul zbor în 1989.

Avionul a avut preţul de pornire de 25.000 de euro.


Cele două avioane au fost clasate în patrimoniul cultural naţional mobil, categoria Tezaur, iar vânzarea a avut caracter de lichidare a patrimoniului fostei întreprinderi de stat Romavia.Recent Posts

See All