• Lumea in Stiri

Bărbatul care a încercat să-l asasineze pe Ronald Regan ar putea fi eliberat


Se întâmpla în 1981. Pentru a o impresiona pe actriţa Jodie Foster, un bărbat în vârstă de 25 de ani a încercat să-l asasineze pe fostul preşedinte american .


Acum agențiile internaționale de presă scriu că John Hinckley Jr ar putea fi eliberat definitiv în iunie anul viitor.


Potrivit unor documente judiciare, un judecător federal a dat luni undă verde unui acord între Departamentul Justiţiei şi John Hinckley, care a fost eliberat dintr-un spital psihiatric în 2016, după 30 de ani de internare.


Regulile controlului său judiciar urmează să fie ridicate în nouă luni, cu condiţia ca el să continue să le respecte şi să rămână „mental stabil”, a precizat judecătorul Paul Friedman într-o audiere amplu relatată de presa americană.


John Hinckley are, în prezent, 66 de ani.


El a tras asupra preşedintelui american la ieşirea din Hotelul Hilton, la Washington, la 30 martie 1981.După propria declarație: a vrut să o impresioneze pe actriţa Jodie Foster, pe care a văzut-o în filmul „Taxi driver”.


Anchetatorii au stabilit că atacatorul a tras șase gloanțe.

Unul l-a lovit pe Bradley, al doilea pe ofițerul de politie Thomas Delahaney, al treilea pe agentul Timothy McCarthy de la Secret Service, alte două au atins limuzina care îl astepta pe președinte, iar al șaselea a ricoșat din ușa mașinii și l-a lovit pe Ronald Reagan.


Hinckley nu a incercat sa fugă, fiind imediat imobilizat.


Presedintele a scapat cu viata, dar gloantele trase de John Hinckley jr. i-au perforat bratul drept si plămânul, declanșând o puternică hemoragie internă. Cu toate acestea, Reagan si-a continuat mandatul, a doua zi semnând mai multe proiecte legislative chiar de pe patul de spital.


Trei persoane au fost rănite atunci, inclusiv James Brady, la acea vreme un purtător de cuvânt al Casei Albe, care a rămas parţial paralizat şi cu probleme de vorbire.

81 views0 comments