• Lumea in Stiri

Bătălia miliardarilor pentru zborul în Cosmos și începutul turismului spațial


Miliardarul Sir Richard Branson și-a văzut visul cu ochii: pe 11 iulie 2021 a zburat în spaţiu în avionul-rachetă Unity pe care compania sa, Virgin Galactic, îl dezvoltă de mai bine de două decenii.


Aeronava a urcat la o altitudine de 90 de kilometri, oferindu-le celor de la bord o vedere de excepţie asupra curburii Pământului.


A fost o călătorie istorică, iar mizele ei, dincolo de progresul tehnologic, sunt deopotrivă economice. Se dă startul, astfel, turismului spațial.


Misiunea a putut fi urmărită direct.


Zborul a fost transmis online pentru prima data în istorie de către o companie privată.


Cei 4 pasageri aflați la bordul Unity și cei doi piloți au coborât din avion în siguranță, iar Richard Branson a declarant că este absolut fericit.


Miliardarul a văzut Pământul pentru câteva minute de la limita spațiului.Până acum, aproximativ 600 de persoane şi-au exprimat dorinţa de a merge în spaţiu. Pentru a putea fi martori la aceasta misiune, doritorii trebuie să plătească un bilet care în unele cazuri ajunge si la 250.000 de dolari, potrivit BBC.


Sir Richard a plecat în misiunea spaţială suborbitală cu câteva zile înaintea principalului său rival, miliardarul Jeff Bezos.


Acesta va zbura 9 zile mai târziu, pe 20 iulie, alături de fratele său Mark, o persoană necunoscută care a plătit pentru acest lucru 28 de milioane de dolari, dar şi de celebrul astronaut femeie, Wally Funk. Aceasta, în vârstă de 82 de ani, s-a antrenat să devină astronaut în anii 1960 și va deveni cel mai bătrân pasager în spațiu.


De-a lungul anilor 2000, șapte oameni bogați au plătit pentru a vizita Stația Spațială Internațională (ISS), dar ulterior, acest tip de aventură, organizat sub patronajul agenției spațiale ruse, a încetat în 2009.


Acum, noi inițiative îşi fac apariţia, iar unele dintre acestea vor viza mult mai sus decât zborurile suborbitale ale lui Sir Richard și Jeff Bezos.


Elon Musk a anunţat deja mai multe misiuni private în capsulele sale Dragon.


Aceste vehicule ajung la câteva sute de km deasupra Pământului și vor rămâne acolo zile întregi. Și rușii își reiau zborurile comerciale către ISS și există chiar și planuri de lansare a unor stații spațiale private pentru ca oamenii să le poată vizita.


Printre acestea se numără Axiom, o companie fondată de un fost manager al ISS.93 views0 comments