• Lumea in Stiri

Băutură alcoolică marca Cernobîl, confiscată în Ucraina


Primele sticle cu băutură alcoolică realizată folosind mere cultivate în apropierea centralei nucleare de la Cernobîl - un fel de vodcă din mere - au fost confiscate de autoritățile ucrainene.


Compania Spirit Chernobyl a declarat că 1.500 de sticle de băutură alcoolică Atomik au fost confiscate și duse la Parchetul de la Kiev.


Băutura, spun producătorii săi, este primul produs de consum de la Cernobîl de la dezastrul nuclear din 1986.


Aceștia așteaptă acum rezultatul unei anchete efectuate de serviciile de securitate ucrainene, dar spun că nu au habar de ce a fost confiscat transportul, care era destinat Regatului Unit - după cum scrie BBC.


Se pare că ne acuză că folosim ștampile de accize ucrainene falsificate”, a explicat prof. Jim Smith, un om de știință care a petrecut mulți ani studiind zona de excludere înainte de a înființa Chernobyl Spirit Company împreună cu colegii ucraineni.


"Dar acest lucru nu are sens, deoarece sticlele sunt destinate pieței din Marea Britanie și sunt etichetate în mod clar cu timbre valabile din Marea Britanie."


Compania care produce băutura Atomik este condusă de oameni de știință care lucrează în zona de excludere de la Cernobîl, care se întinde pe 4.000 kilometri pătrați - o zonă abandonată după catastrofala catastrofă nucleară din 1986.


Studiile lor au inclus creșterea culturilor experimentale pentru a afla dacă cerealele și alte alimente cultivate în zonă ar putea fi folosite pentru a produce produse care sunt sigure de consumat.

Ei au vrut să demonstreze că terenurile din jurul zonei de excludere ar putea fi readuse la viață și că acolo se pot cultiva diverse legume sau fructe.


În prezent, însă, acest lucru este ilegal terenurile fiind declarate oficial contaminate.

Recent Posts

See All