• Lumea in Stiri

Bagheta lui Rossini este scoasa la licitatie


Una dintre baghetele dirijorale folosită în secolul XIX de compozitorul italian Gioachino Rossini este scoasă, astăzi, la licitația online organizată de Casa de licitații Gonnelli din Florența, cu un preț de pornire de 1500 de euro.

Bagheta din abanos, cu intarsii din sidef, fildeș și argint, realizată înainte de 1868, i-a fost donată celebrului creator al Bărbierului din Sevilla de municipalitatea Passy, localitatea din apropierea Parisului unde Rossini s-a stins la 76 de ani, pe 13 noiembrie 1868, în casa de la ţară pe care o avea aici.

Printre obiectele scoase la licitație în perioada 19-21 aprilie, mai sunt și cărți vechi, lucrări grafice, autografe, fotografii, documente muzicale și un alt suvenir ce poartă semnătura lui Rossini: o invitație la repetițiile lucrării sale Petite Messe Solennelle, din 1863, una dintre multele piese de muzică sacră și ultima sa compoziție importantă.

Gioachino Rossini este considerat creatorul operei comice și unul dintre cei mai importanți compozitori ai belcanto-ului, alături de Bellini și Donizetti.

A fost o celebritate a vremii sale, o vedetă în societate și unul dintre puținii compozitori care au reușit nu doar să trăiască, ci chiar să se îmbogățească din muzică.

Rossini a fost toată viaţa un gurmand, dar şi un excelent bucătar amator. Și astăzi mai există preparate alla Rossini, create de el însuşi, sau special pentru el.


Cel mai faimos, probabil, este tournedo Rossini, un steak de vită cu foie gras, trufe și sos de vin de Madeira al prietenului său, bucătarul francez Marie-Antoine Carême, care se regăsește și acum în meniul multor restaurante. La rândul său, Rossini a compus arii pentru pian dedicate unor antreuri și deserturi.

Dupa dispariţia lui Rossini, Giuseppe Verdi a propus altor douăsprezece compozitori italieni să colaboreze pentru un Requiem ce urma să fie interpretat pentru a comemora, un an de la moartea sa. Concertul nu s-a mai ținut, iar partitura Messa per Rossini a fost descoperită abia în 1970, iar în 2017, după 148 de ani de la moartea lui Rossini, recviem-ul a fost în sfârșit interpretat la Bologna, în bazilica unde Verdi și-ar fi dorit să fie cântat acest omagiu muzical adus marelui său maestru.Recent Posts

See All