• Lumea in Stiri

BBC: Bucuresti, cea mai periculoasa capitala


BBC realizează la București un podcast în care arată cât de vulnerabilă este capitala României, pe care numește capitala clădirilor „cu bulină”.


Podcastul este realizat de Simona Rață, jurnalistă de origine română.


„Cea mai periculoasă capitală din Europa. Nu din cauza criminalității, ci a clădirilor.” - spune jurnalista, în deschiderea reportajului ei.


Ea spune că, de multe ori, proprietarii români falsifică documentele care certifică gradul de risc seismic sau pur și simplu nu respectă legile.


Simona Rață a vorbit cu mai mulți activiști din București despre cât de pregătit este statul român să facă față unui cutremur puternic.Matei Sumbășacu, inginer și activist la Re:Rise, Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic, face o bază de date cu cei care au mașini utilitare, cum sunt excavatoarele, ca să știe autoritățile la cine să apeleze.


În plus, din donații, încearcă să pună la punct un sistem de drone care ar putea zbura imediat după cutremur, pentru a face poze, ca să vadă dimensiunea distrugerilor și drumurile care au rămas accesibile pentru forțele de intervenție.


Vlad Popescu, antrenor de câini care a făcut salvări asistate de patrupede, a înființat Clubul Câinilor Utilitari.


BBC arată că, din 1996, clădirile cu risc seismic major au primit o bulină roșie pe fațadă. Doar atât.Însăși jurnalista BBC a locuit într-un bloc de garsoniere în București, într-o cameră în care patru persoane împărțeau un singur pat.


În podcast, spre final, are loc un interviu și cu șeful DSU, Raed Arafat, care spune că a lucrat cu ONG-urile în ultimii ani, pentru a informa populația despre riscurile unui cutremur.


Am folosit o grămadă de bani pentru a ne pregăti serviciile de urgență. Departamentele de Pompieri din fiecare județ au echipamente speciale de intervenție, pe care nu le dețineau înainte, personal pregătit. Avem echipe de intervenție pregătite prin programul autorizat de ONU”, spune Arafat la BBC.61 views0 comments