• Lumea in Stiri

BBC va marca cea de-a 10-a aniversare a nuntii Printului William si Kate Middleton


Kate Middleton și Prințul William împlinesc 10 ani de căsnicie, aniversare ce va fi marcată de un documentar produs de BBC. Emisiunea specială, difuzată de BBC One în 30 aprilie, va avea mai mulți invitați. David Cameron și fostul Arhiepiscop de Canterbury, Rowan Williams, vor fi două dintre vocile care vor comenta, scrie publicația Mirror.

În documentar vor apărea și câțiva prieteni ai Prinților William și Harry, care au stat în preajma celor doi înainte de nunta Ducilor de Cambridge. Unul dintre invitații de la nunta lor a povestit despre cât de emoționat era Prințul William: „Pe fața lui se citea mândria că a ajuns în acest punct, în care se căsătorește cu cineva pe care iubește cu adevărat.”


Alte cupluri care s-au căsătorit în aceeași zi cu Ducii de Cambridge vor participa de asemenea la programul special, care se numește: „Nunta regală: o zi de amintit”.

Ducii de Cambridge erau împreună de opt ani când și-au anunțat logodna, în 16 noiembrie 2010.


Căsătoria Prințului William, Duce de Cambridge (nepotul Reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit), cu Kate Middleton, din 29 aprilie 2011 la catedrala Westminster din Londra, a fost considerată de britanici nunta secolului sau chiar a mileniului. Evenimentul, care a adus mii de jurnaliști în capitala Regatului Unit, a fost urmărit la televizor de 2 de miliarde de oameni din întreaga lume și de peste un milion de oameni pe străzile Londrei.


Rochia de mireasă a fost creată de Sarah Burton, director de creație la celebra casă de modă Alexander McQueen, din satin cu dantelă aplicată pe corset și pe fustă. Corsetul din dantelă a fost realizat manual folosind o tehnică care provine din Irlanda din anii 1820 și care implică decuparea detaliilor de trandafiri, ciulini, narcise și trifoi și aplicarea acestora pe un tul.

Lucrătorii care au cusut rochia s-au spălat pe mâini la intervale de 30 de minute pentru a nu murdări materialul, iar acele de cusut au fost înlocuite la fiecare 3 ore.


Voalul realizat din tul și cu broderie florală cusută manual a fost fixat de tiara realizată de Cartier în 1936 și împrumutată de regină lui Kate Middleton. Tiara a fost cumpărată de tatăl reginei, Ducele de York (mai târziu a devenit regele George al VI-lea), pentru soția lui, Ducesa de York (mai târziu a devenit regina Elisabeta), cu trei săptămâni înainte să-i urmeze fratelui său Eduard al VIII-lea la tron. Prințesa Elisabeta (acum regină) a primit tiara de la mama ei la împlinirea vârstei de 18 ani.

Deși William servește ca locotenent de zbor în Royal Air Force și deține, de asemenea, echivalentul rangului de locotenent din Marina Regală și a celui de căpitan de armată, el a ales să poarte uniforma regimentului de gardă irlandez cu tunică roșie, butoni aurii, caschetă neagră și mănuși albe afișând un rang de colonel. William a avut dreptul să poarte această uniformă, deoarece la 10 februarie 2011 a fost numit colonel de onoare a gărzilor irlandeze.


Publicația Hello scria că cei doi au avut detalii la nunta lor care au fost special gândite pentru a-i aduce un omagiu Prințesei Diana.


Westminster Abbey are o semnificație aparte pentru Prințul William. Acela este locul în care și-a luat rămas bun de la mama sa atunci când avea numai 15 ani. Cel mai probabil, Ducii de Cambridge și-au unit aici destinele pentru că acolo s-au simțit cel mai aproape de Prințesa de Wales, într-un moment atât de important din viața lor.


Prieten apropiat al Prințesei Diana, Elton John, a discutat acest subiect într-un interviu, spunând: „Nu-mi pot imagina la o vârstă fragedă cum ești nevoit să meargi în public, în spatele sicriului mamei tale. Și data viitoare când te afli în Abbey îl vezi mergând pe culoar cu o femeie frumoasă, dragostea vieții sale. Cred că este cel mai frumos rezultat și sunt sigur că Diana ar fi foarte, foarte fericită.”

Cuplul regal are trei copii, mezinul Louis, care a împlinit 3 ani, prințesa Charlotte, în vârstă de 5 ani şi cel mai mare, George, în vârstă de 7 ani.