• Lumea in Stiri

Beneficiile consumului de whisky pentru camioane


Producătorul de whisky scoţian Glenfiddich a anunţat că a început să îşi modifice camioanele de livrări, astfel încât acestea să poată rula pe biogazul produs din reziduurile rezultate de pe urma procesului de distilare a whisky-ului.Firma producătoare a anunțat că că a instalat deja staţii de alimentare la distileria sa din nord-estul Scoţiei, care transformă reziduurile din procesul de producţie într-un biogaz ce generează o cantitate mică de CO2 şi alte emisii dăunătoare.


În mod tradiţional, compania Glenfiddich vindea cerealele rezultate la finalul procesului de producţie a malţului ca nutreţ pentru vite. Însă, printr-un proces denumit digestie anaerobă, în care bacteriile pot produce biogaz din materii organice, distileria poate utiliza reziduurile lichide pentru a produce combustibili şi astfel să îşi recicleze toate deşeurile.


Glenfiddich, care vinde peste 14 milioane de sticle de whisky anual, a anunțat că biogazul este folosit deja pentru a alimenta trei camioane care transportă whisky-ul de la distileria din Dufftown până la unitățile de îmbuteliere şi ambalare din centrul şi vestul Scoţiei.

Cronicarul englez din secolul XVI, Raphael Holinshed, descria numeroase beneficii medicinale asociate cu un consum moderat de whisky. Se pare că şi reziduurile rezultate în urma procesului de distilare ar putea fi benefice pentru mediul înconjurător.

Compania de distilare susţine că utilizarea biogazului permite reducerea emisiilor de CO2 cu peste 95% comparativ cu motorina şi alţi combustibili fosili şi de asemenea reduce emisiile de alte particule dăunătoare cu până la 99%. Fiecare camion emite anual până la 250 de tone de CO2, susţine Glenfiddich.

Industria whisky-ului scoţian speră să îşi atingă obiectivul de a ajunge la emisii zero de CO2 până în 2040.


12 views0 comments