• Lumea in Stiri

Biblioteca din sticle de plastic


Un arhitect african a construit o bibliotecă publică din 45 de mii de sticle de plastic reciclate.


Clădirea, situată într-un campus dintr-o comunitate de pescari de la periferia capitalei Republicii Ghana și înconjurată de construcţii modeste, va funcţiona ca bibliotecă multimedia în special pentru copiii din regiune.


''Casa din sticle'' a fost ridicată de Martial Zohoungbogbo, care are dublă cetăţenie, ghaneză şi benineză, cu banii strânşi cu ajutorul localnicilor.


Kokrobite este una dintre cele mai slab dezvoltate comunităţi din regiune, unde majoritatea familiilor se bazează pe pescuitul tradiţional şi nu îşi pot permite o educaţie mai bună pentru copiii lor.Clădirea este realizată din sticle de plastic de două dimensiuni: sticlele mai mari, umplute cu pământ şi legate strâns între ele cu frânghii, sunt folosite pe post de ''cărămizi'' pentru pereţi, în timp ce recipientele mai mici sunt așezate în straturi, pe post de stâlpi.Arhitectul, care a sosit în comunitate în urmă cu 30 de ani, a învăţat tehnica construcţiilor pe bază de sticle de plastic de la un arhitect german.


Înainte de a utiliza această tehnică la construirea bibliotecii, arhitectul a finalizat un proiect similar, bazat pe aceeaşi tehnică, pentru o clasă de şcoală publică, la care a lucrat aproape patru luni.


''Casa din sticle'' nu este doar ecologică, ci şi solidă şi sigură şi, cel mai important, uşor de reparat şi accesibilă, susține tânărul arhitect potrivit căruia unele zone afectate de sărăcie din ţara situată în Africa de Vest nu pot oferi suficiente săli de clasă pentru copii, astfel încât unii profesori sunt nevoiţi să ţină lecţii copiilor adunaţi la umbra copacilor.


32 views0 comments