• Lumea in Stiri

Bobtail-ul celebrat de trupa Beatles este amenintat cu disparitia in Regatul Unit


Rasa de câine ciobănesc englezesc, cu blana deasă de culoare alb cu gri, cunoscut ca Bobtail și celebrat inclusiv într-o melodie a formaţiei The Beatles, este ameninţată cu dispariţia în Regatul Unit, potrivit asociaţiei chinologice britanice, The Kennel Club.

'Ciobanescul englezesc străvechi este pentru prima dată clasificat vulnerabil de The Kennel Club din cauza unei reduceri drastice a popularităţii'', a explicat asociaţia pe site-ul său.

În 1968, The Beatles a dedicat o piesă acestei rase, ''Martha My Dear'', compusă de Paul McCartney şi dedicată căţeluşei sale, Martha.

''Este pentru prima dată când este înscrisă pe lista raselor autohtone vulnerabile'', cu ''mai puțin de 300 de pui înregistrați pe an'', scrie The Kennel Club, adăugând că Bobtail ''riscă să dispară de pe străzile și din parcurile noastre''.

Doar 227 pui de Bobtail au fost înregistrați în 2020, cea mai mică cifră din ultimii șaizeci de ani.


Ciobănescul englezesc a cunoscut apogeul în 1979, când au fost înregistrați aproape 6.000 de pui, devenind a noua cea mai populară rasă din țară.

Potrivit purtătorului de cuvânt al The Kennel Club, Bill Lambert, această tendință ar putea fi explicată prin ''schimbări ale stilului de viață'', acești câini necesitând ''multă grijă și exerciții fizice, așa că nu sunt adaptați spațiilor restrânse''.