• Lumea in Stiri

Borsul și politicaUna dintre rețetele cele mai cunoscute pentru ceea ce ucrainienii, moldovenii și rușii numesc „BORȘ” este următoarea:


Sfeclă roșie, varză, morcovi, ceapă, usturoi, boia dulce, unii adaugă câțiva cartofi - eu nu - niște roșii, niște carne, pătrunjel, mărar, frunze de dafin, piper negru, sare. Mama mea adaugă cireșe, smântână și pătrunjel verde proaspăt deasupra.Rețeta a fost descrisă de unul dintre fotbaliștii cunoscuți din campionatul Ucrainei, Roman Lebed, care a povestit recent o amintire legată de borșul minunat pe care-l gătea bunica lui.


Avea propria grădină, așa că toate ingredientele erau proaspete. Iar borșul făcut de bunica este una dintre cele mai grozave amintiri din copilăria mea”.


Tânărul fotbalist a comparat dragostea ucrainienilor față de borș cu mândria italienilor cu minestrone – vestita supă cu legume din peninsula.


Totul, în contextul în care Ucraina încearcă să obțină recunoașterea de către UNESCO a borșului – renumita supă de sfeclă roșie - ca parte a patrimoniului mondial.


În acest sens, Ucraina a organizat la sfârșitul săptămânii o demonstrație de gătit online.


Autoritățile au invitat un bucătar celebru, Yevhen Klopotenko, să coordoneze evenimentul .

Au participat 25 de bucătari din toate regiunile țării cu 44 milioane locuitori.

Sfecla roșie este elementul de bază, dar borșul are multe variante.


Numai că borșul nu se gătește doar în Ucraina, ci și în Rusia și Polonia.


Versiunea poloneză se numește „barszcz”.


Presa internațională comentează, însă, că demonstrația de gătit are tentă politică.


Asta pentru că Rusia și Ucraina se află într-un conflict continuu din 2014 încoace, când Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea.


La sfârșitul anului trecut, guvernul rus a scris pe Twitter că borșul este „unul dintre cele mai faimoase și mai iubite feluri de mâncare din Rusia și un simbol al bucătăriei tradiționale”, iar asta i-a supărat pe ucrainieni.


De partea cealaltă, ministrul Culturii din Ucraina, Oleksandr Tkachenko, a declarat răspicat că „borșul este un fel de mâncare ucrainean, știm acest lucru și tot mai mulți străini înțeleg asta”.

Potrivit ucrainenilor, prima mențiune scrisă despre borș este din 1584 și a fost găsită în jurnalul unui călător german, Martin Gruneweg, la vizita sa în capitala Ucrainei, Kiev.


În decembrie, o fotografie postată de comediantul rus Andrei Bocharov a devenit virală pe Twitter. Comentariul era simplu: Borșul rusesc.Tot atunci, ambasada ucraineană de la Paris s-a plâns celor care tipăresc Ghidul Michelin pentru descrierea borsului ca „fel de mâncare rusesc”.


Michelin și-a cerut scuze pentru „neglijența gastronomică cu o conotație politică neașteptată”.


Se pare că borșul roșu ucrainean era unul dintre felurile de mâncare preferate de prințesa Diana. Scrisorile recent găsite ale prinţesei lasă să se înţeleagă o pasiune pentru “supă acră de sfeclă roşie.


Descoperirea s-a făcut după ce o fundaţie caritabilă din Africa de Sud a trimis scrisori către celebrităţi, întrebându-le care sunt mâncărurile lor preferate.


Asta se întâmpla în 1981. Iar Diana a răspuns cu acel borş ucrainian.

88 views0 comments