• Lumea in Stiri

Cafeaua si memoria


Fierbinte, cu caimac sau lapte, la filtru sau ibric, alături de prieteni sau în bucătărie cu familia, cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lume. La noi în țară, de exemplu, într-un singur an se estimează că se beau cam 2,5 kilograme de cafea- mai puțin decât media europeană, care este de 3 kilograme pentru fiecare locuitor.

Nu suntem producători, dar ritualul unei ceșcuțe de cafea aburindă și aromată, care ne trezește de dimineață, este de neînlocuit pentru mulți dintre noi.

Unii spun că are o nenumărate beneficii, alții atrag atenția că poate face și rău. Sute de studii vorbesc despre efectele cafelei, și tot mai mulți specialiști amintesc despre proprietăţile ei antioxidante şi antiinflamatorii care pot fi active inclusiv împotriva cancerului.

Dar cel mai recent studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Basel a descoperit cum poate afecta consumul regulat de cofeină substanţa cenuşie a creierului.

Rezultatele experimentelor au fost publicate în revista "Cerebral Cortex" și au implicat un grup de douăzeci de tineri care beau în mod regulat cafea.


Experimentul a fost împărţit în două etape de câte zece zile. În prima etapă tinerii au primit pastille cu cofeină, iar în etapa a doua pastile placebo.

Concluziile au fost că tinerilor nu li s-a modificat absolut de loc durata somnului, indiferent dacă au primit pastille cu cofeină sau placebo. Marea diferență, însă, a fost observată în volumul de substanţă cenuşie, mai mare în perioada în care tinerii nu au consumat cofeină.

Diferenţa a fost vizibilă în mod special în zona lobulului temporal medial drept, inclusiv în hipocampus, zona creierului responsabilă pentru consolidarea memoriei.

"Rezultatele studiului nu arată un efect negativ al cofeinei asupra creierului, însă este clar că, atunci când este consumată zilnic, afectează funcţiile cognitive", a susţinut profesorul Carolin Reichert de la Universitatea din Basel. În cele din urmă, experţii au ajuns la concluzia că, după zece zile de abstinenţă de la cofeină, ţesutul cerebral al subiecţilor s-a recuperat.


24 views0 comments