• Lumea in Stiri

Cafeneaua cu pisici


Cafenelele cu pisici nu mai sunt chiar o noutate, dar cafeneaua Ailuromania Cat Cafe, care a dat tonul în Orientul Mijlociu la momentul la care a fost deschisă, în 2015, speră ca pisicile salvate și pentru care micul magazin înseamnă un adăpost să-și poată găsi și un stăpân printre cei care-i trec pragul.


'Oricine este stresat nu trebuie decât să găsească o pisică. Tot stresul va dispărea', a spus Omnia Fareed pentru reporterii Agenției de presă Reuters. Surorile ei, Allaa şi Iman, mari iubitoare de pisici, au înfiinţat cafeneaua după facultate, inspirându-se de la localuri similare din Coreea de Sud şi Londra.

Primii locatari ai cafenelei au fost pisici fără stăpân, adoptate de familie de-a lungul anilor. În prezent, Ailuromania este gazdă pentru pisici de la un adăpost de animale condus de guvern în emiratul vecin Emiratul Ras al-Khaimah, în speranţa că astfel vor fi stimulate adopţiile.

Cafeneaua are clienţi care îi trec pragul în mod regulat, în căutarea unui moment de relaxare așa cum numai o pisică știe să ofere, sau pentru că nu pot avea un astfel de animal acasă.


'Sunt atât de drăguţe, le place să se joace', spune una dintre clientele fidele.

După ce Dubaiul a început să ridice măsurile impuse pentru limitarea răspândirii coronavirusului, vara trecută, cafeneaua a fost redeschisă cu restricţii de capacitate şi măsuri speciale de igienă.

Dubai are un număr ridicat de pisici fără stăpân, multe dintre ele fiind abandonate pe străzi de proprietarii lor.

În 2018, Emiratele Arabe Unite au decis, prin lege, că abandonarea animalelor este ilegală.

Activiştii pentru protecţia drepturilor animalelor solicită însă de mulţi ani promovarea unor programe pe scară largă de hrănire, dar şi de prindere şi sterilizare a pisicilor, pentru a se reduce în mod etic numărul animalelor fără stăpân.

În luna august, municipalitatea din Dubai a emis o circulară care reafirmă o politică de amendare a oricărei persoane prinsă hrănind animale fără stăpân, deoarece acest obicei ar încuraja răspândirea bolilor.