• Lumea in Stiri

Cand vor ajunge primii oameni pe Marte?


După ce Perseverance, cel de- al cincilea rover american, a reușit să ajungă cu bine pe suprafața planetei Marte, revine întrebarea: și pe când vor amartiza și primii oameni, amintind de un obiectiv ambiţios, anunțat deja de mai multe decenii, dar care se lasă încă aşteptat, cel puţin pentru viitorul apropiat. 'De acum până la jumătatea anilor 2030 vom începe probabil să utilizăm mijloacele care ne-au ajutat să mergem pe Lună pentru a trimite astronauţi spre Marte', spune Steve Jurczyk, administratorul interimar al NASA, citat de Agenția France Presse. Ce ne lipsește? O călătorie spre Marte durează în jur de 7 luni, iar astronauţii ar trebui să petreacă iniţial cel puţin 30 de zile la suprafaţa Planetei Roşii, spun experții NASA. Temperatura medie la suprafaţa acestei planete este de -63 grade Celsius, radiaţiile sunt o problemă majoră, iar aerul rarefiat este compus în proporţie de 95% din dioxid de carbon. Gravitaţia lui Marte reprezintă doar 38% din cea a Terrei. Însă, 'datorită experienţei pe care o avem cu Staţia Spaţială Internaţională , am reuşit să învăţăm multe despre microgravitaţie', susţine G. Scott Hubbard, fost angajat al NASA care a coordonat primul program marţian. Numeroase tehnologii şi materiale care ar putea oferi răspunsuri la problemele cu care se vor confrunta primii astronauţi pe Marte trebuie în continuare testate. Perseverance a adus pe Marte mai multe instrumente pe care le testează tocmai pentru a pregăti viitoarele misiuni cu echipaje umane. Unul dintre cele mai interesante este MOXIE, care poate sintetiza oxigen direct la suprafaţa lui Marte din dioxidul de carbon atmosferic - într-un mod similar plantelor. Oxigenul, care ar asigura mediul propice vieţii în avanposturile ridicate pe Marte, poate fi folosit şi drept combustibil.

În plus, deja celebrul program spaţial Artemis care este în centrul preocupărilor NASA şi care vizează revenirea echipajelor umane pe Lună, este considerat un program de încercare pentru viitoarele misiuni pe Marte. În cadrul acestui program vor fi testate un nou combinezon de scafandru spaţial, şi o minicentrală nucleară pentru producerea de energie electrică.

Aceste teste se vor desfăşura pe Lună dintr-un motiv foarte simplu: dacă ceva nu va merge bine, pe Lună pot fi trimise ajutoare în timp scurt. Pe Marte, 'dacă lucrurile vor merge prost şi se strică, te afli la ani de zile distanţă de casă', a explicat pentru AFP Jonathan McDowell, cercetător în cadrul Centrului pentru Astrofizică Harvard-Smithsonian. Trimiterea oamenilor pe Marte este o misiune 'realizabilă, însă pentru moment este mai sigur să trimitem roboţi' pentru care standardele de siguranţă necesare sunt mult mai mici', a rezumat Laura Forczyk, analist al sectorului spaţial.

Cel mai important obstacol rămâne însă voinţa politică şi finanţările care depind de ea. În 1990, preşedintele George H.W. Bush anunţa că primii oameni vor ajunge pe Marte înaintea celei de-a 50-a aniversări a primilor paşi pe Lună, în iulie 2019.


Promisiunile similare făcute de trei dintre succesorii săi, Bush fiul, Barack Obama şi Donald Trump nu au dus la apariţia unui program concret.


La orizontul anilor 2030? 'Este posibil (...) însă fără voinţa politică din partea Administraţiei şi a Congresului nu se va întâmpla', subliniază G. Scott Hubbard.NASA ar putea să se vadă depăşită în cursa spre Marte de SpaceX, compania miliardarului Elon Musk care nu şi-a ascuns niciodată intenţia de a coloniza planeta Marte.