• Lumea in Stiri

Case la 1 euro, într-un orășel din Italia


Vânzarea caselor părăsite la prețul de 1 euro pare să fi devenit o practică obișnuită în peninsulă.

Mulți primari din Italia apelează la această metodă în încercarea de a-și salva localitățile care tind să se depopuleze.

De această, dacă, potrivit CNN, Biccari, un oraș din Puglia, regiune sud-estică a Italiei, vinde case dărăpănate la prețul de 1 euro.

Dar, spre deosebire de alte destinații, are și oferte avantajoase pentru locuințe ce pot fi ocupate imediat.

Prețurile locuințelor goale la cheie încep de la 7.500 de euro, iar majoritatea sunt cuprinse între 10.000 și 13.000 de euro.

Primarul Gianfilippo Mignogna încearcă astfel să își salveze orașul, după ce ani de zile de oameni au plecat spre orașe mai mari din Italia sau în străinătate, în principal în Statele Unite.

Exodul lent a afectat o populație care a atins un maxim de 5.000 de persoane în anii 1950.

"Suntem abia 2.000 de rezidenți", spune primarul pentru CNN.

"Depopularea este o rană deschisă, un fenomen constant. Localnicii continuă să plece și, deși majoritatea se întorceau în timpul verii, acum nu mai fac acest lucru. Multe case locuibile sunt goale și cad în uitare."


Există aproximativ 12 case de case la 1 euro și 20 de case superioare disponibile, dar sunt peste 100 de clădiri goale care au nevoie de noi ocupanți.

Cei care se mulțumesc cu o locuință dărăpănată de 1 euro trebuie să depună o garanție de 3.000 de euro care va fi returnată după finalizarea lucrărilor, în termen de trei ani.

Dar, spre deosebire de alte orașe italiene care au lansat scheme similare, termenul de finalizare va fi prelungit dacă lucrările sunt în plină desfășurare și există un motiv întemeiat pentru întârziere.


Biccari este înconjurat de munții Daunia, de păduri groase, de pășuni, plantații de măslini și un lac.

Fondat de romani pe locul unui sat primitiv, Biccari a continuat secole mai târziu să înflorească în Evul Mediu.

De atunci a rămas un singur turn, care se află încă la intrarea satului și găzduiește spectacole și expoziții.

Și în trecut, administrația din Biccari a încercat să atragă localnici, în special tineri, și a acordat acestora o serie de facilități primind statutul de zonă economică a tinerilor.

Printre altele, tinerii care vor să facă cercetare, sau să creeze primesc rezidență artistică gratuită.

63 views0 comments