• Lumea in Stiri

Castigatorii premiului Nobel pentru medicina pe anul 2021 s-au bazat pe ardeiul iute


Cercetătorii americani David Julius şi Ardem Patapoutian au fost desemnaţi, luni, laureaţii premiului Nobel pentru medicină pe anul 2021, pentru ''descoperirea receptorilor de temperatură şi de atingere'', potrivit anunţului Comitetului Nobel.


Descoperirile lor revoluţionare i-au ajutat pe oameni 'să înţeleagă felul în care căldura, frigul şi forţa mecanică pot iniţia impulsuri nervoase care ne permit să percepem şi să ne adaptăm la lumea din jurul nostru'.


David Julius a folosit capsaicina, substanță din ardeiul iute care produce senzaţia de arsură, prin care a și fost identificat un receptor aflat la capătul nervilor din piele ce reacţionează la căldură. Ardem Patapoutian a utilizat celule sensibile la presiune pentru a descoperi receptori ce răspund la stimuli mecanici şi care se află în piele şi organele interne.Descoperirile revoluţionare au dus la activităţi intense de cercetare, care au determinat la rândul lor o înţelegere rapidă a felului în care sistemul nervos al omului resimte căldura, frigul şi stimulii mecanici. Laureaţii din acest an au identificat acele verigi care lipseau din felul în care înţelegem interacţiunea complexă dintre simţuri şi mediul înconjurător.


În 2020, premiul Nobel pentru medicină a fost atribuit cercetătorilor Harvey J. Alter, Michael Houghton şi Charles M. Rice pentru descoperirea virusului hepatitei C.


Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, premiile au fost create de suedezul Alfred Nobel, inventatorul dinamitei.


În 2021, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 10 milioane de coroane suedeze ( aproximativ 1,1 milioane de dolari).50 views0 comments