• Lumea in Stiri

Cat costa vaccinarea lumii impotriva COVID-19


Cheltuielile globale pentru vaccinurile COVID-19 vor ajunge la 157 miliarde de dolari până în 2025, potrivit unui raport citat de agenția de presă Reuters, care se aşteaptă ca primul val de vaccinuri COVID-19 să ajungă la aproximativ 70% din populaţia lumii până la sfârșitul lui 2022. Cel mai probabil, rapelurile vor urma vaccinărilor iniţiale odată la doi ani.


La începutul acestei luni, un oficial de la Casa Albă a spus că SUA se pregătesc pentru posibilitatea în care va fi nevoie de un rapel după nouă până la 12 luni după ce oamenii vor primi prima lor inoculare împotriva COVID-19. Compania farmaceutică Pfizer a anunțat, la rândul său, că ar putea fi nevoie de o nouă doză de vaccin în decurs de 12 luni.

Cheltuielile cu vaccinurile sunt prognozate să atingă cel mai ridicat nivel anul acesta, de 54 miliarde de dolari, ca urmare a campaniilor extinse de vaccinare care sunt în plină desfățurare în lumea întreagă. În următorii ani se așteaptă ca aceste chletuieli să scadă pentru a ajunge la 11 miliarde de dolari în 2025, pe măsură ce competiţia crescută şi volumul vaccinurilor disponibile vor conduce la scăderea preţurilor.


Estimările de creştere meteorică a vânzărilor pentru o nouă clasă de medicamente sau vaccinuri sunt fără precedent, dar aduc aminte de cele 130 de miliarde de dolari cheltuite pentru noi tratamente de hepatita C între 2014 şi 2020.

Cheltuielile preconizate pentru vaccinurile COVID-19 reprezintă 2% din cele aproximativ 7.000 de miliarde de dolari reprezentând cheltuielile preconizate pentru toate medicamentele pe bază de reţetă până în 2025.


Raportul citat de Reuters arată și că dacă ar fi excluse costurile cu vaccinurile COVID-19, cheltuielile totale cu medicamentele în perioada 2020-2025 ar fi fost cu 68 de miliarde de dolari mai mici decât ar fi fost fără pandemie.Coronavirusul a provocat perturbări majore în vizitele la doctori, în procedurile şi utilizarea medicamentelor, conducând în primele zile la acumularea de stocuri pentru unele medicamente, urmate ulterior de o revenire la o evoluţie mai apropiat de normalitate.


Dar cine poate spune că vaccinurile anti- COVID 19 sunt scumpe, dacă prețul plătit va salva vieți?