• Lumea in Stiri

Cat de importanta e siesta pentru spanioli?


Siesta este un subiect important în Spania iar operatorii de telecomunicaţii vor să ia în serios acest lucru.


Tocmai au semnat un acord prin care se angajează să nu-şi sune clienţii în ora de după masa târzie, cât durează siesta.


Este vorba, de fapt, despre un nou cod de etică semnat de operatorii de telecomunicaţii, care au stabilit să îşi lase clienţii să se odihnească, între 15 şi 16.

În mod tradiţional, spaniolii iau masa de prânz între orele 14 şi 15, după care urmează siesta – adică odihna de o oră după masa târzie de prânz. În plus, acordul prevede că operatorii vor putea începe să sune posibilii clienţi pentru a le prezenta noile lor oferte, după ora 10 dimineaţa, nu după ora 9 , ca până acum.


De asemenea, operatorii s-au angajat că nu vor suna la un număr mai mult de trei ori pe lună dacă clientul nu răspunde şi că vor aştepta trei luni înaintea de a suna din nou un client care a respins o ofertă.


Operatorii de telecomunicaţii spun că vor să-şi respecte clienţii şi să se adapteze obiceiurilor lor. Asta după ce, în ultimii ani, au avut campanii aggressive de atragere a clienţilor.

Măsura ar urma să intre în vigoare începând din ianuarie anul viitor, cel mai târziu, iar acordul va fi deschis şi pentru alţi operatori care vor dori să se alăture.


Siesta, in pericol?


În mod tradițional, spaniolii își împărțeau ziua de muncă astfel: oamenii lucrau de la 9 la 14, aveau o pauză de prânz de două ore, iar apoi se întorceau la serviciu, de la ora 16 și până la 20.

Acest program a devenit un obicei în perioada de după Războiul Civil Spaniol, când mulți oameni aveau două locuri de muncă. Acum, lucrurile s-au schimbat.


Aproape 60% dintre spanioli nu au avut niciodată o siesta, în timp ce doar 18% dorm câteodată la prânz, potrivit unui studiu recent. De fapt, spaniolii nu doar că nu dorm la prânz, așa cum se crede, ci au unul dintre cele mai lungi programe de muncă din Europa. Potrivit organizației pentru cooperare economică și dezvoltare, spaniolii lucrează 1.691 de ore anual, în timp ce britanicii lucrează 1.674, iar germanii 1.371.

Potrivit sursei citate, programul mai lung al spaniolilor nu înseamnă și că aceștia sunt mai productivi. De altfel, multe afaceri sunt afectate de ceea ce se numește „presentismo”. „Presentismo înseamnă să stai mai multe ore decât este necesar la birou, pentru a fi perceput ca fiind mai serios și fidel față de companie”, a afirmat un cercetător de la Harvard Kennedy School.


Cum obiceiul sistei pare să devină doar o amintire, în anumite locuri au fost luate măsuri, atât pentru a păstra tradiția, dar și pentru a-i ajuta pe oameni să găsească energia de care au nevoie pentru o zi încărcată de muncă. Într-o gară din Madrid, site-ul Hotels.com a montat mai multe paturi, unde oamenii se pot odihni. Iar acum câţiva ani, un mall din Spania a găzduit un concurs de dormit tocmai pentru a promova siesta de după-amiază, una dintre tradiţiile din această ţară.


Pe de altă parte, însă, încă de acum câţiva ani, Guvernul de la Madrid lua în calcul renunţarea la siestă. Ei spuneau că analizează posibilitatea ca angajaţii din Spania să rămână fără celebra siesta, pauza din mijlocul zilei, care îi face să stea apoi până târziu la serviciu. Motivul? Angajaţii nu mai au timp să stea suficient cu familia. Un angajat în Spania ajunge la serviciu dimineaţa la ora 9.00, la 14.00 merge acasă să ia prânzul şi se întoarce la birou la ora 16.00, unde rămâne până la ora 20.00.


Siesta nu este specifică doar Spaniei, ci şi altor țări mediteraneene precum Portugalia, Grecia, Italia, Franta, dar si unor tari din Orientul Mijlociu sau America Latina.


În unele dintre aceste țări, printre care Spania sau Portugalia, programul de lucru este întrerupt două ore la amiază pentru siestă (între 14:00 și 17:00).


Motivul acestui obicei este dat de o necesitate biologică, din cauza solicitarii sistemului digestiv, fapt care provoacă somnolenta. Durata siestei ar trebui să nu depășească 30 minute pentru a nu provoca insomnii pe timpul nopții.


În limba spaniolă, siestă este un cuvânt moștenit din expresia latinească hora sexta (ora a șasea solară) care reprezenta miezul zilei.


15 views0 comments