• Lumea in Stiri

Cat dureaza o zi pe Venus


Datele obţinute cu ajutorul undelor radio reflectate de pe Venus, planetă comparată de un cercetător cu un glob de discotecă uriaş, au ajutat la calculul precis al duratei unei zile venusiene, care durează mai mult decât un an pe Terra.

Studiul a măsurat, de asemenea, înclinarea axei şi dimensiunea nucleului planetei enigmatice, denumită, uneori ''sora geamănă malefică'' a Pământului.

Se ştia deja că Venus are cea mai lungă zi - timpul necesar pentru ca planeta să realizeze o rotaţie completă în jurul axei sale - dintre toate planetele din sistemul nostru solar.

Studiul exact arată că o singură rotaţie pe Venus durează 243,0226 de zile terestre. Ceea ce înseamnă că o zi durează mai mult de un an pe planeta care realizează o rotaţie completă în jurul Soarelui în 225 de zile terestre.

Cercetătorii au transmis unde radio către Venus de 21 de ori, din 2006 până în 2020 de la Goldstone Antenna a agenţiei spaţiale americane NASA din Deşertul Mojave din California şi au studiat ecoul radio.


''Fiecare măsurare individuală a fost realizată comparând planeta Venus cu un uriaş glob de discotecă. Am luminat-o pe Venus cu o lanternă uriaşă, radarul de la Goldstone, şi am observat reflexiile în timp ce atingeau suprafaţa Pământului'', a spus Jean-Luc Margot, profesor de astronomie planetară la Universitatea din California, care a condus studiul publicat în jurnalul ştiinţific Nature Astronomy.


''Venus este un laborator uimitor pentru înţelegerea formării şi evoluţiei planetare şi se află la o aruncătură de băţ''. Există, probabil, miliarde de planete asemănătoare lui Venus în galaxie'', spune Jean-Luc Margot.

Venus, a doua planetă de la soare, este similară ca structură, însă uşor mai mică în comparaţie cu Pământul. Deasupra peisajului său ameninţător se află o atmosferă densă şi toxică ce este compusă în principal din dioxid de carbon, cu nori din picături de acid sulfuric. Temperaturile de la suprafaţa sa ating 471 de grade Celsius, fiind suficient de fierbinţi pentru a topi plumbul.

Venus a primit mai puţină atenţie din partea oamenilor de ştiinţă în comparaţie cu planeta Marte, celălalt vecin planetar al Pământului.

''Nu au existat misiuni ale NASA pe Venus în aproape 30 de ani, interval de timp în care au existat aproximativ o duzină de misiuni ale NASA pe Marte'', spun cercetătorii, în opinia cărora noile date cu privire la rotaţiile lui Venus ar putea contribui la viitoare tentative de asolizare pe această planetă.