• Lumea in Stiri

Ce șanse are un adult cu autism în România? / AUDIO


În România, majoritatea investiţiilor în domeniul autismului îi vizează pe copii.


Cu cât afecţiunea este depistată mai devreme, cu atât sunt mai multe şanse de recuperare.

În ceea ce-i priveşte pe adulţi, însă, cheltuirea unor bani în centre speciale pare să fie echivalent cu o investiţie care nu merită.


Pentru că în cazul adulţilor e nevoie de o muncă dublă, iar progresele se observă mult mai greu.


Poate tocmai de aceea, în Bucureşti există un singur centru pentru adolescenţii autişti, iar în România - un singur adult autist angajat. Îl puteți auzi în reportajul audio de la finalul textului.


Tot acolo puteți asculta mărturisirea unui tată despre copilul lui, adult cu autism.

Nu ne-a îmbrățișat niciodată. După ce a murit mama lui, nimic nu s-a schimbat. Niciodată nu a întrebat de ea. Ca și când nu ar fi fost.”


Persoanele adulte care suferă de autism în România care par să nu aibă nicio şansă.

Mulţi sunt abandonaţi în spitale de psihiatrie, alţii se poartă toată viaţa ca nişte copii şi rămân în grija familiei, în cel mai fericit caz.


Din punct de vedere legal, însă, adulții cu autism nu există.


Diagnosticul de autism nu este recunoscut după 18 ani, deşi se ştie că această tulburare este pe toată durata vieţii.


Ei sunt diagnosticați cu boli psihice precum schizophrenia sau oligofrenie. Au această soartă care s-au născut înainte de 1990, în vremea comunismului, când în România nici nu se știa de autism. Dar, în aceeași categorie intră și cei născuți în primii 10, chiar 15 ani, după Revoluție.


Așa se face că pentru ei nu există servicii medicale specializate. Cum spuneam, mulți sunt abandonați prin spitalele de psihiatrie.


Din diferite estimări, se crede că în România există 30.000 de persoane cu tulburări din spectrul autismului. Dar nimeni nu cunoaşte numărul lor exact. Cu atât mai puțin pe cel al adulților cu autism.


Puteți asculta aici un reportaj despre asoarta autiștilor adulți în România: https://soundcloud.com/liliana-nicolae/podcast-reportaj-autism2 aprilie este Ziua Mondială de Sensibilizare față de Autism. De-abia din 2007 se marchează la nivel internațional. Anul trecut, tema a fost chiar provocările autiștilor adulți.


14 views0 comments