• Lumea in Stiri

Ce este un ONG si ce face elEste greu de spus câte ONG-uri sunt în România.


O statistică din 2010 vorbea de aproape 70.000 de organizații neguvernamentale, în care lucrau, la acea vreme, peste 100.000 de persoane.


Simplu spus, un ONG militează pentru respectarea drepturilor omului și se asigură că legile sunt respectate în diverse domenii: de la mediu, la educație, la persoane cu dizabilități, copii, vârstnici, bolnavi, minorități, comunități profesionale și așa mai departe.

În alte țări, ONG-urile au un cuvânt greu de spus: dictează politici de stat și generează reacții ale instituțiilor.


În România, de cele mai multe ori, organizațiile neguvernamentale arată cu degetul spre autorități și se plâng de lipsa de reacție a acestora. Și, tot de cele mai multe ori, fac ceea ce ar trebui să facă statul, dar la scară mai mică. Atât cât pot.


Uneori, dar nu atât de des cât ar trebui, ONG-urile sunt consultate înainte de luarea unor decizii în domeniul lor de activitate.


E drept că există și ONG-uri cunoscute ca fiind apropiate de un partid sau altul și a căror opinie este întotdeauna favorabilă deciziilor luate de acel partid aflat la guvernare, de cele mai multe ori.


Sunt, însă, cazuri izolate.


Cele mai multe ONG-uri au proiecte care mișcă lucrurile într-un domeniu sau altul. Schimbă sau salvează vieți într-o comunitate.Ziua Mondială a ONG-urilor este sărbătorită, în fiecare an, la 27 februarie, în 89 de ţări de pe şase continente. Ziua Mondială a ONG-urilor a fost marcată, pentru prima dată, în 2014 de către Organizaţia Naţiunilor Unite, liderii Uniunii Europene şi organizaţiile internaţionale.

Ziua dedicată ONG-urilor din întreaga lume îşi propune să inspire oamenii să se implice mai activ în cadrul organizaţiilor și să arate rolul pe care aceste aîl au în societatea civilă.UE acordă anual un sprijin în valoare de două miliarde de euro organizaţiilor societăţii civile locale din ţările partenere.


Această sumă reprezintă 73% din sprijinul acordat acestor organizaţii la nivel mondial, UE fiind astfel principalul donator la nivel internaţional în ceea ce priveşte sprijinirea societăţii civile la nivel local. Primul şi cel mai longeviv ONG din lume, Anti-Slavery International, datează din 1839.


A fost înfiinţat la Londra de către un reverend activist şi intelectualii din jurul său, iar misiunea sa, aşa cum o arată şi numele, era abolirea sclaviei din Marea Britanie şi din întreaga lume.


Astăzi, organizaţia luptă împotriva unor forme moderne de sclavie precum: munca forţată, căsătoriile aranjate, exploatarea copiilor prin muncă, exploatarea imigranţilor, traficul de persoane ş.a.

O altă organizaţie non-guvernamentală longevivă este Crucea Roşie, prima organizaţie umanitară dedicată sănătăţii, care a fost fondată la Geneva (Elveţia) în 1863 de către un jurist şi un afacerist afectaţi de ororile războaielor civile la care asistaseră pe diferite continente.


Cu o tradiţie de peste 150 de ani, organizaţia îşi urmează misiunea de a ajuta victimele războaielor şi a celor cu probleme socio-politice, prin donaţii şi implicare directă. În prezent, există aproximativ zece milioane de ONG-uri în toată lumea.


Trei din patru angajaţi din ONG-uri sunt femei, iar majoritatea poziţiilor de "leadership" sunt ocupate de bărbaţi.

38 views0 comments