• Lumea in Stiri

Ce minuni poate face un castronel cu zmeura

Doina Crețu, jurnalist specializat pe SănătateExistă un fruct care se asortează cromatic cu zorii dimineţilor de iulie: Zmeura. Este, de altfel şi timpul ei.


Originea zmeurei nu este deplin cunoscută. Se pare că a fost adusă din Asia Mica, unde planta creştea în stare sălbatică. Prima menţiune scrisă despre ea apare în 1548, într-un tratat englez de plante medicinale.


Ca și celelalte fructe, pe lângă conținutul de vitamine și minerale este bogată în antioxidanti. Numai că zmeura are capacității antioxidante extraordinare: de 50 de ori mai mari decât căpșunile.

Antioxidanții încetinesc procesul de îmbătrânire şi au un rol important în prevenirea cancerului.


Mâncaţi zmeură ca să fiţi frumoase (reduce ridurile) și ca să vedeţi mai bine ( îi ajută pe bolnavii de degenerescenţă maculară, o suferinţă oculară întîlnită la vârstnici).

Anumiți compuși din zmeură au proprietăţi antimicrobiene şi antifungice. Curele de zmeură se recomandă în amigdalite recidivante, răguşeală, inflamații gingivale. Este considerată un bun tratament pentru răceală, fiind bogată în vitamina C.


Acest fruct delicios face bine în bolile de inimă şi îi ajută pe obezi pentru că le reduce senzația de foame. În plus, conțin doar 60 calorii la o sută de grame de fructe. O cură cu zmeură proaspătă, timp de 2 săptămâni, ameliorează colicii abdominali, mai ales la copii, arsurile la stomac și ulcerul gastric sau duodenal.


Este un fruct care poate fi consumat de diabetici deoarece cele doua glucide din zmeură: fructoza și xilitolul nu cresc glicemia.


Cercetări recente au demonstrat că xilitolul din zmeură este eficient în prevenirea cariilor.

Atenţie! Dacă suferiți de litiază renală sau biliară ar fi mai bine să vă abţineţi. Zmeura este bogată în oxalaţi.


Și demn de reţinut: după o porţie de zmeură nu mai mâncați timp de 4 ore deoarece fructele reduc secrețiile gastrice şi se îngreunează digestia alimentelor.


154 views0 comments