• Lumea in Stiri

Ce se ascunde în spatele Casei Poporului?


25 iunie 1984.


La București, începea construcția unei clădiri admirată și contestată în egală măsură de români: Casa Poporului, azi Palatul Parlamentului, o clădire care are în spate o grămadă de povești.


Inițial, ar fi trebuit finalizată în numai 2 ani.


Termenul a fost prelungit, însă, până în 1990, însă nici în prezent nu este finalizată.

Numai 400 de încăperi și 2 săli de ședințe sunt finisate și folosite, dintr-un total de 1.100 de camere.


Clădirea are 4 niveluri subterane și 2 adăposturi antiatomice, pentru că Nicolae Ceaușescu se temea de un război nuclear.


Se spune că Ceaușescu ar fi cerut construirea unor tuneluri subterane, care să-l ducă în siguranță până la aeroportul Otopeni, de unde să poată fugi din țară.


Pe șantier au lucrat între 20.000 si 100.000 de muncitori, uneori chiar si in 3 schimburi. Acestora li se adaugau si 200 de arhitecti, coordonati initial de Cezar Lazarescu.De-altfel, casa fostului arhitect-sef a fost dărâmată pentru a face loc noului Bulevard Victoria Socialismului, asa cum a fost demolat aproape întregul cartier Uranus, 57.000 de familii fiind mutate forțat.


Lazarescu nu a suportat gandul ca si-a pierdut casa si a murit, in urma unui atac cerebral, functia lui fiind preluata ulterior de Anca Petrescu.


Documentele confirmă 27 de morți în accidente de muncă.


Casa Poporului este a doua ca mărime dintre clădirile construite pe glob, după Pentagon, având 84 de metri înălțime, o suprafață de 360.000 de metri pătrați și este compusă din 23 de corpuri.


Cartierul Uranus nu a fost, însă, singurul care a fost ras de pe hartă pentru ca Palatul Parlamentului să-şi ocupe locul în centrul Bucureştiului. Biserici importante, sinagogi, Spitalul Brâncovenesc au fost victime ale lui Ceauşescu. Peste 9.000 de clădiri au fost demolate la acea vreme.

1,322 views0 comments