• Lumea in Stiri

Cea mai cautata planta pentru detoxifiere, primavaraDoina Crețu, jurnalist specializat în SănătateSuntem într-o perioadă potrivită pentru dezintoxicarea organismului.


Plantele primăverii ne vin în ajutor. Una dintre cele mai eficiente este leurda sau usturoiul sălbatic. Îşi face apariţia în aprilie. I se mai spune, în popor, „ai-de-pădure” sau „ai-ciorăsc”.


Se întâlnește, în Europa, în flora spontană din zonele de deal și de munte. Denumirea științifică de „allium ursinum” vine de la obiceiul urşilor de a mânca frunze de leurdă de îndată ce ies din hibernare, pentru a prinde puteri. De aceea, popoarele germanice o denumeau „usturoiul ursului”.

Frunzele sale, de un verde intens, au o formă asemănătoare cu frunzele de lăcrămioare. Deosebirea dintre cele două plante este mirosul. Dacă nu miroase a usturoi, renunțați! Nu este leurdă şi alte frunze asemănătoare cu ea pot fi toxice!


Leurda, ca şi usturoiul, este bogată în sulfură de alil, care îi imprimă gustul și mirosul caracteristice. În plus, conţine vitaminele A si C și săruri minerale de calciu, fier, fosfor şi cupru.

Dacă vorbim de proprietăţile terapeutice ale leurdei pe primul loc este rolul depurativ: capacitatea de curățire a sângelui, ficatului, stomacului și intestinelor, mult mai activă decât a usturoiului.


E bine ca în fiecare primăvară să facem o cură de câteva săptămâni cu salată din frunze proaspete de leurdă.


Ajută la reducerea hipertensiunii arteriale, scade nivelul colesterolului, previne accidentele vasculare evitând apariția tromboflebitei şi trombozei prin fluidificarea sângelui.


Are efecte în indigestii, colici abdominale, balonări și ajută la eliminarea viermilor intestinali.


Este benefică pentru cei care suferă de bronșite și au infecții respiratorii.


S-a constatat că face bine şi în stările depresive, în anxietate şi îmbunătăţeşte memoria.


De asemenea, curăţă rinichii de excesul de acid uric şi de aceea este indicată bolnavilor de gută. Chiar se pot calma articulațiile dureroase cu ajutorul compreselor cu frunze proaspete de leurdă.


Deşi este mult mai bine tolerată de sistemul digestiv decât usturoiul, în cazul persoanelor cu stomac sau colon mai sensibile, leurda poate provoca disconfort.


De asemenea, nu este indicată mamelor care alăptează pentru că schimbă gustul şi mirosul laptelui. Mâine voi dezvălui şi alte modalităţi de utilizare a leurdei.