• Lumea in Stiri

Cea mai cunoscuta sahista din Romania- Elisabeta Polihroniade


A organizat "Turneul Regilor", un concurs anual la care au fost invitaţi mari maeştri internaţionali, precum şi "Şahul în şcoală" - competiţie între elevi. A realizat rubrici de şah în presa scrisă, la radio şi pe micul ecran, pe postul naţional de televiziune prezentând timp de 21 de ani o emisiune despre lumea şahului naţional şi mondial. Mii de copii, atunci, au învățat primele mutări pe tabla de șah.


Elisabeta Polihroniade, născută la Bucureşti, în 24 aprilie 1935, mare maestră internaţională a şahului, campioană naţională a României de şapte ori, primul arbitru internaţional al României, a susţinut şi a promovat un sport pe care n-ar fi rău să-l încerce oricare dintre noi.

Licenţiată a Facultăţii de Filosofie din cadrul Universităţii Bucureşti, Elisabeta Polihroniade este singura româncă cu zece medalii cucerite la Olimpiadele de Şah, individual sau cu echipa, potrivit "Enciclopediei educaţiei fizice şi sportului din România".


În 1973, a devenit campioană europeană, la egalitate de puncte cu sovietica Nona Gaprindaşvili şi unguroaica Maria Ivanka.

A fost campioana României la şah în anii 1966, 1970, 1971, 1972, 1975, 1976 şi 1977, potrivit http://www.frsah.ro.

A condus şi editat "Revista Română de Şah - Gambit", din anul 1994. Tot în 1994, a fost aleasă secretar general al Asociaţiei Mondiale a Scriitorilor de Şah.

În 1998, a primit titlul de membru de onoare al Federaţiei Internaţionale de Şah (FIDE), pentru merite deosebite în dezvoltarea şahului în lume.


A înfiinţat, în 1999, Fundaţia de Şah "Gambit - Elisabeta Polihroniade" şi, împreună cu Anatoli Karpov, "Şcoala Internaţională cu Şah", care le poartă numele.

La cea de-a 75-a aniversare a FIDE de la Paris (1999), numele Elisabetei Polihroniade a fost înscris în ediţia inaugurală a ''Cărţii de aur a FIDE'' (Golden Book FIDE) ''ca recunoştinţă şi apreciere pentru excelentele contribuţii la dezvoltarea şahului în lume''.Recent Posts

See All