• Lumea in Stiri

„Cea mai ghinionistă gară din Europa” va fi transformată în hotel
Stația feroviară Canfranc, de la granița franco-spaniolă, era cunoscută cândva sub numele de „Titanic al munților”.


A ajuns însă în paragină, după ce a fost afectată de incendii, dar și războaie.

La 51 de ani după ce a fost abandonată, clădirea istorică va fi transformată într-un hotel de lux, relatează The Guardian.


Stația a fost concepută în 1853, dar nu a fost finalizată până în 1928.


Marco, care reprezintă a treia generație de angajați feroviari din familia sa, s-a născut în stația Canfranc, unde tatăl său lucra și locuia. La ceremonia de deschidere a liniei, regele spaniol Alfonso al XIII-lea a spus: „Pirineii nu mai există”.


Cu toate acestea, munții au fost doar unul dintre obstacolele în calea succesului Canfranc.


Există multe mituri și legende în jurul stației, cum ar fi faptul că a schimbat cursul celui de-Al Doilea Război Mondial. Nu a făcut-o, dar cu siguranță a jucat un rol.


După ce naziștii au ocupat Franța, regimul Franco al Spaniei a folosit Canfranc pentru a schimba tungstenul, vital în producția de tancuri, cu aur nazist.


Un singur transport cântărea 86 de tone.


Franco dorea să mențină relații bune cu Marea Britanie și SUA, dar nu avea să refuze oportunitatea unui comerț profitabil cu Germania nazistă. Stația a fost folosită de spioni din toate părțile și se spune că numeroși evrei au scăpat de persecuții în Franța regimului de la Vichy prin Canfranc.

Marco respinge porecla „Titanic”, deși acceptă că, la fel ca nava, Canfranc poate fi văzut ca o metaforă a ambiției eșuate și recunoaște că a avut mai mult decât partea sa de ghinion.

De fapt, nu a mai avut nimic altceva. Stația abia s-a deschis când a avut loc criza financiară din 1929. Doi ani mai târziu, a fost puternic deteriorată într-un incendiu. Apoi, în 1936, a început războiul civil spaniol, iar în momentul în care s-a încheiat, a izbucnit Al Doilea Război Mondial.


Până la sfârșitul ostilităților, dictatura Franco a fost izolată, iar traficul feroviar internațional nu s-a reluat până în anii 1950.


Cu toate acestea, calea ferată de pe partea franceză avea un ecartament diferit de cel spaniol, astfel încât pasagerii și bagajele trebuiau descărcate de la un tren la altul, adăugându-se la timpul deja lung de călătorie. Linia nu a fost niciodată viabilă.


În 1970, o deraiere a avariat un pod, oferind o scuză pentru a abandona stația care, cu 365 de ferestre și platforma lungă de 200 de metri, a fost lăsată să se descompună.

Hotelul cu 104 camere este proiectat de arhitecții Joaquín Magrazó și Fernando Used împreună cu guvernul regional din Aragón și lanțul hotelier Barceló. Costul bugetat este de 27 de milioane de euro, din care guvernul din Aragón va contribui cu 12 milioane de euro pentru repararea pistelor și dezvoltarea zonei înconjurătoare.


Fațada va fi păstrată, dar o nouă gară este construită în spatele celei existente și va avea acces prin holul hotelului.


Complexul va include un centru de conferințe de 200 de locuri, un muzeu al căilor ferate, magazine și un refugiu de pelerini, deoarece Canfranc se află pe una dintre rutele către Santiago de Compostela.


Se speră că hotelul va reînvia satul la finalizarea lucrărilor la sfârșitul anului viitor.

1,093 views0 comments