• Lumea in Stiri

Cehov - omul și scriitorul/ 161 de ani de la naștereAnton Pavlovici Cehov s-a născut pe 29 ianuarie 1860, la Taganrog, un oraș de la Marea Azov.


Tatăl său a fost Pavel Egorovici Cehov, care avea o mică băcănie de produse coloniale la Taganrog.


Mama sa, născută Evghenia Iakovlevna Morozova, a fost fiică de comerciant de postavuri.


Între 1867 și 1879, face studii primare și secundare în orașul natal. Frecventează teatrul și conduce o revistă a elevilor. După fuga tatălui său la Moscova , este nevoit să acorde meditații.Cehov (1860-1904) a fost unul dintre cei mai cunoscuți prozatori si dramaturgi ruși, dar puțini știu că a fost și medic.


De peste o sută de ani, continuă să se pună în scenă spectacole după piesele sale.


În 1879, începe studiile de medicină la Moscova și își ajută financiar familia, publicînd articole în reviste umoristice.


După absolvirea facultății în anul1884, Cehov profesează în jurul Moscovei.


În timp ce este diagnosticat cu tuberculoză și starea sănătății sale se agravează, piesele sale de teatru: Unchiul Vania; Trei surori și Livada cu vișini, sunt regizate și puse în scenă.


A.P. Cehov se stinge din viață la 44 de ani, răpus de boală.


A fost căsătorit cu actrița Olga Knipper.


Cehov nu a lăsat în urmă doar capodopere literare. A construit din banii lui patru școli, o clopotniţă, o staţie de pompieri, un drum pentru ţăranii din satul Lopasnya.


I-a pus lui Petru I un monument în orașul său natal Taganrog, lucrarea fiind executată în Franţa și adusă în Rusia prin portul Marsiliei.


A fondat o bibliotecă publică, a donat peste două mii de cărţi și timp de paisprezece ani a trimis cu regularitate titluri noi.


În timp ce locuia la Melihovo, an de an, medic fiind, primea peste două mii de bolnavi în fiecare vară. Fiecărui bolnav îi asigura tratamentul gratuit.


În calitate de medic, fară asistenţi sau personal auxiliar, a deservit 25 de sate timp de mai mulţi ani.


De bună voie s-a dus pe insula Sahalin și singur a facut recensământul populaţiei, în urma căruia a publicat cartea "Insula Sahalin" o monografie a vietii oamenilor de pe insulă demonstrând cu argumente statistice dezastrul la care erau condamnaţi locuitorii de către guvernarea ţaristă.


A ajutat peste cinci mii de oameni cu bani. Corespondeţa lui personală conţine scrisorile de mulţumire ale acestor oameni.


În satul devastat de secetă, Melihovo, a sădit șapte sute de vișini, iar câmpurile abandonate le-a plantat cu brazi, pini, și molizi. In Crimea, cea arsă de secetă, a sădit chiparoși, duzi, liliac și vișini.


Una din ultimele însemnări din jurnalul său este: Atunci când regele Solomon a cerut înţelepciune de la Dumnezeu a comis o mare greșeală.


42 views0 comments

Recent Posts

See All