• Lumea in Stiri

Cel mai faimos pod din America implineste 138 de ani

Updated: May 24


Despre Podul Brooklyn este vorba, podul suspendat celebru nu doar pentru lungimea și construcția novatoare în vreme, ci și pentru imaginile incredibile, surprinse în filme, cărți poștale și de turiștii norocoși care au ajuns să se plimbe pe trotuarul aproape neschimbat de la inaugurarea din 1883.Podul, care uneşte insula Manhattan de Brooklyn şi se întinde peste East River, a fost construit inițial de John A. Roebling şi, apoi, de fiul acestuia, Washington A. Roebling.

John Roebling, imigrant din Germania, nu a inventat podul suspendat, dar munca sa de a construi poduri în America l-a făcut cel mai renumit constructor de poduri din Statele Unite la mijlocul anilor 1800.


Podul peste râul Allegheny la Pittsburgh, finalizat în 1860, și podul peste râul Ohio la Cincinnati din 1867 au fost considerate realizări remarcabile.Roebling a început să viseze să ridice un pod pe râul East între New York și Brooklyn, care erau atunci două orașe separate, încă din 1857, când a desenat proiecte pentru turnuri enorme care să țină cablurile podului.

Războiul civil a oprit astfel de planuri, dar în 1867 legislativul statului New York a închiriat o companie pentru a construi un pod peste East River. Roebling a fost ales inginer șef.


Poate că cea mai mare inovație a lui John Roebling a fost utilizarea oțelului în construcția podului. Anterior, podurile suspendate fuseseră construite din fier, dar oțelul făceau Podul Brooklyn mult mai puternic.

Pentru a săpa fundațiile pentru enormele turnuri de piatră ale podului, în râu au fost scufundate chesoane - cutii enorme din lemn, fără fund. Aerul comprimat era pompat în ele, iar bărbații dinăuntru puteau săpa în nisipul și stânca de pe fundul râului.


Turnurile de piatră au fost construite deasupra chesoanelor, care s-au scufundat mai adânc în fundul râului. Munca la cheson a fost extrem de dificilă, iar bărbații care o făceau, numiți „sandhogs”, și-au asumat riscuri enorme.


Cablurile din otel care susțin podul au fost construite chiar de Roebling. Un singur cablu are o grosime de aproximativ 40 de centimetri și a fost testat pentru a susține până la 12.000 de tone. Podul are o lungime maximă între doi stâlpi de 486.3 de metri, și 1825 de metri lungime, ceea ce l-a făcut cel mai lung pod suspendat din lume, de la deschiderea sa până 1903.


A durat mai mult de un deceniu construcția lui, a costat viața designerului său și a fost în mod constant criticat de sceptici care au prezis că întreaga structură se va prăbuși în East River.În 1883, anul în care a fost finalizat, Podul Brooklyn sau Brooklyn Bridge era cel mai mare pod suspendat din lume și în același timp primul pod suspendat cu cabluri din oțel și primul pod către Long Island.

Când s-a deschis, la 24 mai 1883, întreaga Americă a sărbătorit.Acum, marele pod cu turnurile sale maiestuoase de piatră și cablurile de oțel nu este doar un reper al New York-ului, ci și ruta pe care circulă zilnic mii de navetiști.


Și, în timp ce structurile carosabile au fost schimbate pentru a face față circulației numărului mare de automobile, pasarela pietonală este încă o atracție populară pentru plimbări romantice, cu cărucioare sau pentru turiști.