• Lumea in Stiri

Cel mai inalt castel de nisip din lume


Cel mai înalt castel de nisip din lume, care măsoară peste 20 de metri în înălţime şi cântăreşte aproape 5.000 de tone, a fost construit în nord-vestul Danemarcei.

Cu o înălțime exactă de 21,16 metri şi numeroase motive decorative, castelul de nisip din Danemarca depăşeşte cu peste trei metri o construcţie similară realizată în Germania în anul 2019, care deţinea până acum recordul mondial Guinness cu o înălţime de 17,66 metri.Construit în staţiunea balneară Blokus din apropierea Peninsulei Iutlanda, castelul danez are forma unei piramide pentru a nu se prăbuşi, metodă frecvent utilizată de experţii din domeniul acestor construcţii fragile.


Creatorul său este olandezul Wilfred Stijger, care a fost ajutat de 30 dintre cei mai buni sculptori în nisip din lume. În total, au fost utilizate 4.860 de tone de nisip, dar și o structură de lemn, ascunsă în interiorul castelului de nisip.


Pentru a îl face mai lipicios, nisipul utilizat conţine şi aproximativ 10% argilă. Un strat de lipici a fost aplicat la finalul lucrării, astfel încât constucția să reziste și la iarnă, în această regiune costieră bătută de vânturi.Potrivit creatorilor săi, castelul ar trebui să reziste până când un îngheţ puternic ar urma să îl distrugă, în februarie sau martie.


Construcţiile din nisip au devenit o tradiţie în Blokhus, iar sculpturile de acest tip rezistă în general până în ianuarie, când iarna îşi intră în drepturi pe coastele daneze.


17 views0 comments