• Lumea in Stiri

Cel mai mare castel baroc din Transilvania a fost vândut unei companii din Ungaria


Este vorba despre Castelul Wesselenyi din Jibou.

De ani de zile, castelul din Jibou a fost lăsat în paragină. Proprietarii nu au mai avut bani să îl întreţină şi au anunţat că vor să îl vândă.

Statul român, prin Ministerul Culturii, Primăria din Jibou sau Consiliul Județean, avea prioritate la cumpărare. Doar Consiliul Județean Sălaj s-a arătat interesat, însă procedurile birocratice au durat prea mult.

Între timp, castelul și terenul din jur au fost vândute cu suma de 800.000 de euro, către o companie din Ungaria.

Chiar dacă a fost lăsat în paragină de ani de zile, Castelul Wesselenyi din Jibou este de o frumuseţe rară. Întregul ansamblu are o suprafaţă de peste un hectar, iar castelul construit în stil baroc pe două etaje are peste 2000 de mp.

Dinu Iancu Sălăjanu, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, consideră ilegală tranzacţia şi spune că a acţionat deja în instanţă pentru a recupera castelul şi a-l plasa în circuitul turistic al zonei.

Castelulul Wesselényi din Jibou este un ansamblu de monumente istorice , operă a arhitectului ceh Franz Wrabetz Cuprinde, pe lângă castel, o seră, un parc, o șură și alte dependințe.


Numeroase piese de mobilier au fost făcute la Viena și s-au plătit pictori care să decoreze camerele.


Interioarele au fost terminate în anul 1800 și au fost pictate de Franz Neuhauser și Johann Martin Stock, doi pictori renumiți în Transilvania la acea vreme, cel din urmă în special pentru portretele sale în stil rococo, realizate pentru membrii patriciatului din Sibiu.

Interioarele erau decorate cu peisaje reprezentând castelul din Jibou, scene de vânătoare ale baronului Wessélenyi sau scene istorice.


Dintre picturile ce se aflau la palatul din Jibou se păstrează portretul contesei Wessélenyi, astăzi la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Deasupra pavilionului central al palatului au existat trei statui reprezentând personaje mitologice. Acestea au fost realizate în anul 1805 de Antal Csűrös și reprezentau copii .


După naționalizare, interiorul castelului s-a schimbat total.


Elementele decorative, ancadramentele și tâmplăria au fost îndepărtate.

Mobila, sobele, tablourile și obiectele decorative au fost toate furate, iar picturile lui Neuhauser au fost vopsite.


Camerele castelului au devenit săli de clasă, iar clădirea a devenit școală generală, apoi liceu cu internat, casa pionierilor, muzeu și stațiune experimentală a tinerilor naturaliști.


Parcul englez a fost transformat într-o grădină botanică, manejul în sală de mese, iar curtea în pistă de carting.


În 2011, Éva Teleki a primit prin retrocedare palatul și o parte din anexe.

1,816 views0 comments