• Lumea in Stiri

Cel mai puternic aparat RMN, creat pentru a scana creierul uman, a fost testat pe un dovleac


Mulți dintre noi au văzut dovleacul hokkaido în magazine, un dovleac japonez de un portocaliu aprins, cu o formă ușor alungită, de pară, sau aplatizat.


Dar sigur nu am văzut un asemenea RMN, pentru că este vorba despre un aparat ieșit din comun, cu o putere de 11,7 Tesla, adică de 230 de mii de ori mai mare decât cea a câmpului magnetic terestru. Ca să ne facem o idee, dispozitivele actuale de examinare medicală dezvoltă o putere de cel mult 3 Tesla.


Fabricarea magnetului său a avut nevoie de şase ani de muncă, pentru a asambla mii de kilometri de fire dintr-un aliaj rar, niobium-titan, fire ce compun o uriaşă bobină de 45 de tone.


Magnetul însuşi este menţinut la o temperatură apropiată de zero absolut, adică -271 de grade Celsius, și de un circuit compus din mii de litri de heliu lichid ce elimină orice rezistenţă la trecerea curentului electric prin bobină.


Dar, de ce au început specialiştii francezi cu realizarea unor imagini ale unui dovleac hokkaido?


Pentru că: 'are un diametru identic cu al creierului, o structură internă interesantă, complexă, cu seminţe şi părţi fibroase - şi, în plus, este de sezon', a fost explicația limpede și simplă a primului experiment.

Imaginile vor fi, cu siguranță, grăitoare, pentru că obiectivul aparatului este să obțină instantanee cu o rezoluţie mai mică de două zecimi de milimetru- sunt dimensiuni greu de imaginat.

Cum la fel de greu este de imaginat că strucura unui dovleac poate fi atât de asemănătoare creierului uman!


82 views0 comments