• Lumea in Stiri

Cel mai vechi ADN din lume


Cel mai vechi ADN din istoria cercetărilor ştiinţifice a fost recuperat de o echipă de paleontologi, care l-au extras din molarii unor mamuţi ce au trăit în nord-estul Siberiei până în urmă cu 1,2 milioane de ani.


Cercetătorii au anunţat că au recuperat şi au secvenţiat ADN din rămăşiţe provenite de la trei mamuţi - verişori ai elefantului, care erau printre cele mai mari mamifere care au dominat fauna de pe Terra în timpul Epocii de Gheaţă.


Deşi rămăşiţele au fost descoperite încă din anii 1970, savanţii au avut nevoie de noi metode ştiinţifice pentru a extrage ADN-ul.'Este vorba, de departe, despre cel mai vechi ADN recuperat vreodată', a declarat expertul în genetică evolutivă Love Dalen, de la Centrul de Paleogenetică din Suedia, coordonatorul studiului publicat în revista Nature.


Până acum, cel mai vechi ADN recuperat de cercetători provenea de la un cal care a trăit în peninsula canadiană Yukon în urmă cu circa 700 de mii de ani. Prin comparaţie, specia noastră, Homo sapiens, a apărut abia în urmă cu 300 de mii de ani.ADN-ul este un material capabil de autoreproducere şi care conţine informaţiile genetice din celulele organismelor vii - un fel de tipar al vieţii.Cercetătorii au obţinut informaţii preţioase despre evoluţia mamuţilor şi despre migraţia lor, comparând ADN-ul recuperat cu ADN-ul mamuţilor care au trăit până mai de curând. Ultimii mamuţi au dispărut de pe Terra în urmă cu circa 4.000 de ani.5 views0 comments