• Lumea in Stiri

Cele mai frumoase clădiri din lume. Printre ele - una din România / FotoUn site britanic a realizat un top al celor mai frumoase clădiri din lume.


Interesant este că, pentru a realiza topul care cuprinde 50 de clădiri, a folosit un criteriu științific pentru a le compara arhitectura.


Pe primul loc a ieșit catedrala Saint Paul din Londra, în timp ce Notre Dame din Paris este abia pe locul 46.


În top 50 realizat de RoofingMegastore se află și Palatul Parlamentului din București.


Clădirea ocupă locul 37 în acest clasament care, spun cei care l-au făcut, a ținut cont de un criteriu științific, nu neapărat estetic.


Mai exact, site-ul a recurs la „numărul de aur” folosit în geometrie și în arhitectură.

Este un număr care se numește și phi (φ) și este de forma 1,61803398875… (numărul de zecimale fiind infinit).Se consideră că acest număr este expresia armoniei și frumuseții proporțiilor în artă. L-a descoperit matematicianul grec Euclid, cu 300 de ani înainte de era noastră.


Acest număr ar fi cel al proporțiilor ideale. Li s-a spus chiar „proporții divine” și ar fi un etalon al fumuseții. Geometric, poate fi reprezentat prin „dreptunghiul de aur”.


Mulți dintre artiști și arhitecți s-au folosit de aceste proporții ideale în creațiile lor, inclusiv Michelangelo în celebra pictură Crearea lui Adam de pe fresca tavanului din Capela Sixtină.


În alcătuirea acestui top au fost luate în calcul atât edificii vechi de milenii, cât și unele contamporane.


Alte clădiri aflate în clasament:


Complexul hotelier Marina Bay Sands din Singapore, construit în 2010, se apropie în proporție de 70,88 la sută de numărul de aur.Westminster Abbey, celebra catedrală construită în 1745.Castelul din Osaka, Japonia, construit în 1583.Catedrala Vasile cel Mare din Piața Roșie din Moscova, construcție ce datează din 1561.