• Lumea in Stiri

Cele mai frumoase tinute vestimentare ale familiei regale a Marii Britanii


Voluminoasa rochie de mireasă, purtată de prinţesa Diana în ziua nunţii cu prinţul Charles, este vedeta expoziţiei organizate la Londra şi dedicată designerilor preferaţi ai familiei regale a Marii Britanii, în care sunt expuse şi câteva dintre cele mai cunoscute ţinute vestimentare ale reginei Elisabeta a II-a.


Ornată cu dantelă vintage, perle şi mii de paiete, rochia de mireasă a prinţesei Diana este expusă la Palatul Kensington începând de joi într-o vitrină pe măsură, construită pentru a încăpea şi trena lungă de 7,62 de metri, cea mai lungă trenă a unei rochii din timpul unei căsătorii regale.


În expoziție poate fi văzută munca din spatele rochiei de mireasă, în fotografii ale croitoreselor care au lucrat la realizarea ei şi ale cheilor seifului în care rochia a fost depozitată în noaptea dinaintea nunții regale.


Noua expoziţie prezintă evoluţia stilului vestimentar al prinţesei Diana şi pasiunea ei tot mai mare pentru modă, pornind de la articole vestimentare cu volane purtate de fosta prinţesă în adolescenţă şi până la ţinute elegante şi spectaculoase.


Deşi le-a lăsat multă libertate creatorilor rochiei ei de mireasă, anumite documente de arhivă arată că prinţesa Diana se implica încă de atunci în domeniul modei, fapt dovedit printr-o schiţă adnotată cu un comentariu în care cerea o nuanţă închisă de albastru şi prin bileţele în care solicita anumite modificări.


Mai multe rochii au fost împrumutate organizatorilor expoziţiei de fiii prinţesei Diana, William şi Harry, care au vorbit recent în public despre dramele din viaţa mamei lor, spre sfârşitul căsniciei sale cu prinţul Charles, şi care ar fi împlinit 60 de ani pe 1 iulie.

Popularul serial TV 'The Crown' a recreat de asemenea, recent, unele dintre ţinutele sale emblematice.

Expoziţia prezintă și rezultatele îndelungatei colaborări pe care stilistul Norman Hartnell a avut-o cu regina-mamă şi cu regina Elisabeta a II-a.


Fiu al unor proprietari de baruri londoneze, Norman Hartnell a început să creeze articole vestimentare pentru regina-mamă în anii 1930.


În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, regina-mamă a făcut o misiune de onoare din dorinţa ei de a se îmbrăca elegant cu ocazia vizitelor făcute familiilor londoneze afectate de bombardamente, povestește într-un mesaj video Michael Pick, biograful lui Norman Hartnell.


Acestui designer i-a fost încredinţată sarcina de a crea rochia de mireasă a reginei Elisabeta a II-a, apoi şi pe aceea pe care suverana a purtat-o în timpul încoronării oficiale, iar expoziţia prezintă scrisorile de mulţumire pe care regina i le-a adresat.

Totuşi, cea mai sexy rochie din întreaga expoziţie - cu un corsaj decoltat şi decorat cu brocart auriu -, inspirată din epoca georgiană, i-a aparţinut prinţesei Margaret.
Creată cu ocazia unui bal mascat, rochia a fost realizată în 1964 de costumierul de teatru Oliver Messel, cu al cărui nepot prinţesa Margaret s-a căsătorit ulterior.