• Lumea in Stiri

Cele mai vechi vitralii din lume


Unele dintre vitraliile Catedralei Canterbury, din Anglia, ar putea fi printre cele mai vechi din lume, arată ultimele rezultate ale cercetătorilor care au folosit un nou dispozitiv pentru a face sticla să radieze, fără a o avaria. Radiațiile au fost folosite pentru a calcula vârsta sticlei. Estimările arată că ferestrele ar data de la mijlocul secolului al XII-lea, perioadă în care Arhiepiscopul Thomas Becket a fost ucis în biserică, în anul 1170.

Catedrala Canterbury este una dintre cele mai vechi și mai populare clădiri creștine din Anglia. Ridicată în anul 597, Catedrala a fost reconstruită între anii 1070 și 1077. În anul 1988, Catedrala a fost trecută pe lista monumentelor din patrimoniului mondial UNESCO.

Cu toate acestea, o parte dintre lucrările catedralei sunt deteriorate, inclusiv vitralii corodate de trecerea anilor și a poluării.


Dar originea vitraliilor este ceva mai complicată. Tehnica a fost derivată probabil din fabricarea bijuteriilor și mozaicurilor. Vitraliile, așa cum le cunoaștem astăzi, se pare că au apărut odată cu construirea bisericilor, cele mai vechi datând din secolul X.Tehnica vitraliului, în linii mari neschimbată până astăzi, a fost descrisă de călugărul Theophilus, în jurul anului 1100. Stilul gotic, cu biserici din ce în ce mai înalte, dar și mai luminoase, a folosit vitraliile la o scară nemaiîntâlnită până atunci.

În secolul al XVIII-lea, majoritatea vitraliilor medievale au fost înlocuite cu sticla pictată, iar majoritatea informațiilor despre vitralii a început să se piardă.

La mijlocul anilor 1800, în Anglia a revenit interesul pentru arhitectura gotică și atelierele de sticlărie au început sa producă versiuni de ferestre în tehnica și stilul medieval.

Frații Bolton, englezi emigranți, au înființat primul atelier de vitralii în America și au produs ferestre în stil gotic, care au dus la un adevărat stil american.


John LaFarge si Louis Comfort Tiffany, doi pictori americani, au inceput sa experimenteze, independent unul de celălalt, iîncercând să producă sticlă cu capacitatea de a crea efecte vizuale fără a fi pictată. LaFarge a creat și brevetat în 1879 sticla opalescentă. Tiffany a realizat celebrele vitralii cu tăieturi complicate și sticla bogat colorată- un stil care îi poartă numele și astăzi.

Cu excepția ferestrelor pentru biserici, vitraliile nu mai erau la modă până la Al Doilea Război Mondial.

Dar vitraliul, sau mai degrabă arta sticlei, este un produs de lux astăzi, cu forme și culori care promit “o nouă epocă de aur a sticlei”.


35 views0 comments