• Lumea in Stiri

Celebra casă a lui Monet, din Giverny, cunoscută și sub numele de Casa Albastră, poate fi închiriată


La o oră jumătate de mers cu mașina de la Paris spre nord-vest, pe malul drept al Senei se află un mic orășel în care trebuie neapărat să poposești.

Giverny este o comună în Franța, cu doar câteva sute de locuitori. Puțin peste 500 erau la recensământul din 2009.

Atracția localității, de un farmec aparte, o constituie Casa pictorului Claude Monet și Grădina acesteia, numită și Casa Albastră.

Proproprietatea a fost cumpărată de Claude Monet la finalul secolului al XIX-lea, pentru că – după cum spunea artistul – „grădina casei era ideală pentru a cultiva legume”.
Artistul a locuit acolo 43 de ani, pana la moartea sa, in anul 1926.

Anunțul rirvind închirierea casei lui Monet a apărut pe site-ul Airbnb.


Casa are 3 dormitoare și a fost complet renovată în 2016. De jur împrejur se întinde o grădină de 1.500 de metri pătrați. O noapte la Casa Albastră costă în jur de 200 de euro, în funcție de perioadă. Dar, se poate închiria și o singură camera, la un preț, desigur, mai mic. Detalii aici.


Casa o puteti gasi, spre inchirere, aici.
În apropiere se afla o altă casă în care Monet a locuit din anul 1890. Acolo se află grădina cu podul japonez, celebru din picturile artistului. Casa a functionat de asemenea ca studio a lui Monet.

Din 1890 artistul a început amenajarea grădinii, la care au lucrat, de-a lungul anilor, șapte grădinari pe care i-a îndrumat să creeze peisajele care pot fi admirate în tablourile sale.


De-altfel, și grădina poate fi considerată una din operele de arta ale lui Monet. Nimic nu a fost plantat la întâmplare, ci totul a fost pus astfel încât să se creeze o armonie echilibrată. Pomii fructiferi și arbuștii ornamentali sunt încojurați de tufe de trandafiri și alte plante de sezon, în timp ce flori ca margarete sau maci sunt amestecate cu unele specii rare.


Monet spunea „Trebuie să am flori, mereu și mereu. Urmăresc natura fără a o înțelege, probabil le sunt dator florilor pentru că am devenit un pictor.

Foto: fondation-monet.com/

122 views0 comments