• Lumea in Stiri

Certificatul digital de vaccinare va fi disponibil inaintea sezonului estival


Certificatele digitale de vaccinare care permit oamenilor să călătorească în Europa, în ciuda pandemiei de coronaviurs, probabil vor fi disponibile înaintea verii, a spus cancelarul german Angela Merkel, joi seara, după summit-ul virtual al liderilor din UE.


Toată lumea a fost de acord că avem nevoie de un certificat digital de vaccinare”, a declarat Merkel în cadrul unei conferințe de presă, , transmite Reuters, adăugând că executivul european va avea nevoie de aproape trei luni să creeze baza tehnică pentru astfel de documente.


La rândul său, Cancelarul austriac Sebastian Kurz a declarat înaintea summit-ului că dacă Uniunea nu se poate pune de acord asupra beneficiilor pentru persoanele vaccinate, care au fost testate ori au dobândit imunitate în urma infecţiei cu noul coronavirus, atunci Austria şi alte state membre vor lua astfel de măsuri pe cont propriu.


''Consider că acest proiect trebuie implementat în primăvară - dacă nu în toată Europa, va trebui să o facem la nivel naţional şi prin înţelegeri cu alte state care au politici similare'', a spus Sebastian Kurz.


Cancelarul austriac a susţinut ca ''paşapoarte verzi digitale'' pe telefoanele mobile să poată oferi deţinătorilor acestora acces în restaurante, la evenimente culturale, sportive sau pentru turism, nu doar celor care au fost vaccinaţi recent anti-COVID-19, ci de asemenea oricui are un test recent COVID-19 negativ.


Și premierul bulgar Boiko Borisov a pledat pentru introducerea paşapoartelor de vaccinare.

"Ar trebui să existe un paşaport electronic sau un paşaport verde pentru toţi cetăţenii europeni care au fost vaccinaţi împotriva COVID-19 sau care s-au vindecat de această boală", a spus şeful guvernului bulgar .


În schimb, alte state membre, precum Franţa şi Germania, sunt rezervate cu privire la acordarea unor beneficii persoanelor vaccinate anti-COVID-19, mai ales că procentul persoanelor vaccinate în UE este încă foarte redus şi s-ar crea discriminări, plus că nu este clar dacă o persoană vaccinată mai poate transmite virusul, notează agenţia DPA, adăugând că de la summitul în desfăşurare nu se aşteaptă o decizie în această chestiune.


Cel mai probabil aceste paşapoarte digitale vor putea fi utilizate prin intermediul smartphone-urilor şi vor oferi acces în restaurante, la evenimente culturale, evenimente sportive sau pentru călătorii în scop turistic celor care au fost vaccinaţi anti COVID-19 (există varianta ca aceste documente digitale să fie oferite şi celor care s-au vindecat recent de această boală).


Tot joi seara, Comisia pentru transport şi turism din Parlamentul European a dat aviz pozitiv pentru introducerea unui certificat comun de vaccinare - ca alternativă la testele PCR şi carantina obligatorie.


Documentul – care trebuie aprobat în plenul Parlamentului European, probabil în luna martie - prevede inclusiv reducerea temporară a TVA pentru sectorul turism, între cele mai afectate în pandemie.

1,018 views0 comments