• Lumea in Stiri

Cetatea Fagarasului: restaurare sau kitsch?

de Simona Șerbănescu- jurnalist Radio România Actualități

Am trecut de nenumărate ori pe lângă Cetatea Făgărașului, ba chiar cu ceva ani în urmă am vrut să o și vizitez, dar era o duminică târzie, așa că m-am bucurat doar de priveliștea impresionantă din exterior.


Acum am plecat hotărâtă să descopăr ce comori ascunde fortăreața cu cinci turnuri de apărare și curtea din interiorul zidurilor înalte, cândva înconjurate de un lac. Probabil că nu am prins cel mai bun moment, pentru că Cetatea este în plin proces de restaurare, care sper să nu fie la fel de lipsit de noimă precum Muzeul Țării Făgărașului din interior, pe care vă invit să-l descoperiți, așa cum am făcut-o și eu.
Cu circuite stabilite și botoșei, pornind de la premisa că exteriorul este în renovare, am intrat în Cetate, reamintindu-mi că aceasta a fost transformată, totuși, în închisoare comunistă din anul 1948.

Turul interior mi-a arătat tot felul de obiecte, de la artefacte, bijuterii, costume tradiționale, instrumente de tortură, scaune, mese, birouri și chiar o sobă.

Dar nu mi-a spus absolut nimic despre istoria Cetății și a celor care au stăpânit-o, de la Ștefan Mailat (voievod al Transilvaniei între 1534 -1540 şi proprietar al cetăţii între 1528-1541), Gabriel Bethlen (principe al Transilvaniei între 1613-1629) sau Ştefan Bathory (voievod al Transilvaniei între 1571-1586). Niciun obiect din acele vremuri, nicio operă de artă, nicio piesă de mobilier.Un motiv în plus să mă mire cordoanele și afișele puse, cu obstinație, pe fiecare piesă de mobilier, pentru a ține vizitatorii la distanță. Așa cum, de-a lungul istoriei, zidurile Cetății țineau la distanță dușmanii.

Turul interior se încheie în Turnul Thomory și în Sala tronului. Pentru care așteptările și speranțele mele de vizitator au fost mari. La fel de mare a fost, însă, dezamăgirea când am descoperit o mobilă de sufragerie cu pretenții, de producție recentă. E drept, după cordoanele ce apără toate obiectele de mobilier, aici orice vizitator poate fi rege, pentru că tronul este liber și vizitatorii se fotografiază în voie.
Sper ca după ce restaurarea exterioară a Cetății va ajunge la final- probabil în 2022- și Muzeul din interior să fie regândit. Ca nu cumva, după tăvălugul comunist prin care au trecut mare parte dintre cetățile, conacele și castelele Transilvaniei, un alt tăvălug să irosească istoria ce mai poate fi recuperată. Inclusiv în cazul Cetății Făgărașului.

80 views0 comments