• Lumea in Stiri

Checkpoint CharlieUnul dintre cele mai cunoscute simboluri ale divizării Germaniei și ale Războiului Rece, Checkpoint Charlie din Berlin, era demolat în urmă cu 31 de ani, în cadrul unei ceremonii festive la care au fost prezenți miniștrii de externe ale celor patru puteri aliate din cel de-Al Doilea Război Mondial și ai celor două state germane.


Checkpoint Charlie a fost punctul de trecere între Berlinul de Vest, ocupat de aliații occidentali, și Berlinul ocupat de sovietici.

Checkpoint Charlie era punctul de trecere a frontierei de pe Friedrichstraße din Berlin, creat după ridicarea zidului Berlinului. În 1961, liderul Republicii Democrate Germane, Walter Ulbricht a obținut permisiunea de la Uniune Sovietică pentru construirea Zidului Berlinului, pentru a opri emigrarea din Blocul Estic spre Vest, separând astfel orașul în Berlinul de Est și Berlinul de Vest.


Construcția Zidului Berlinului a început pe 13 august 1961. Una dintre trecerile de frontieră din oraș a fost construită pe Friedrichstrasse.

Astăzi, Checkpoint Charlie este un loc special de rememorare a acelor vremuri.

Deoarece punctul de trecere a fost conceput pentru tranziția militarilor forțelor aliate, în octombrie 1961, la punctul de control Checkpoint Charlie/Friedrichstraße a avut loc așa-numita "confruntare a tancurilor". Transformat într-un simbol al confruntării între SUA și URSS, Checkpoint Charlie a devenit cel mai faimos punct de trecere din Berlin.


Muzeul Zidului Berlinului de la Checkpoint Charlie este dedicat Războiului Rece, regimului totalitar al RDG și încercărilor est-germanilor de a se refugia în RFG.

Copia postului de observație a fost inaugurată pe 13 august 2000.


O "cușcă" albă cu difuzoare și reflectoare pe al cărei acoperiș este scris cu litere de-o șchioapă “Punct de control al armatei americane”.


În fața fostului post de observație a fost amplasată o baricadă cu saci de nisip. Din rațiuni de durabilitate și stabilitate, sacii sunt umpluți cu beton, deoarece mulți turiști fac fotografii sprijinindu-se de ei.

Și asta pentru că berlinezii nu prea se rătăcesc în acest loc, dar pentru călătorii din întreaga lume, Checkpoint Charlie este una dintre cele mai importante atracții ale orașului.

Cât e ziua de lungă, mii de oameni vin cu metroul, trotinetele electrice sau cu autobuzele turistice în acest loc mai puțin obișnuit, un amestec de târg și atelier istoric în aer liber.


Checkpoint Charlie a fost îndepărtat în 22 iunie 1990, când reunificarea Germaniei era aproape completă.


Îndepărtarea punctului de control nu a fost foarte dificilă deoarece americanii nu au construit niciodată o structură permanentă în acest loc.


Astăzi, o linie din cărămizi urmează fostul Zid al Berlinului și turistii pot vedea o reproducere a cabinei punctului de control și a semnului care era prezent lângă Checkpoint Charlie. Cabina originală este la muzeul Aliaților din Zehlendorf.


Turnul de observație ce făcea parte din punctul de control a fost și el îndepărtat în anul 2000 pentru a face loc unor magazine și birouri, deși în prezent nicio clădire comercială nu se află pe acest loc.

Checkpoint Charlie, unul dintre ultimile simboluri ale Războiului Rece, este locul care rezumă cel mai bine separarea dintre est și vest. Pentru aproape 30 de ani, acest punct de trecere a reprezentat nu doar o Germanie divizată, ci și o insulă într-un ocean de turbulențe politice.


21 views0 comments