• Lumea in Stiri

Cine este Măcelarul din Balcani şi de ce a fost condamnat pe viaţă?Supranumit Măcelarul din Balcani, fostul lider militar al sârbilor Ratko Mladici este condamnat definitiv la închisoare pe viaţă pentru genocid şi crime împotriva umanităţii.

Fostul comandant a pierdut apelul făcut la condamnarea sa din 2017.


Anunţul a fost făcut de Tribunalul Penal internaţional.


Ratko Mladici, un fost general în vârstă de 79 de ani, este considerat de Tribunalul Penal Internaţional ca fiind responsabil pentru asediul oraşului Sarajevo şi pentru masacrul de la Srebreniţa, în care au murit peste 8.000 de bărbaţi şi de băieţi musulmani.


Masacrul din Srebrenița, Bosnia, desfășurat într-o enclavă care ar fi trebuit să se afle sub protecția ONU, a fost cea mai gravă atrocitate petrecută în Europa după Al Doilea Război Mondial.

Ratko Mladić s-a născut în 1942 la Božanovići, localitate situată în acea perioadă în Statul Independent Croat, creat după dezmembrarea în 1941 a Regatului Iugoslaviei.


Tatăl său a fost partizan al lui Tito și a fost ucis de ustași în primăvara anului 1945, cu puțin timp înainte de terminarea celui de Al Doilea Război Mondial.

În copilărie Ratko voia să devină învățător, iar apoi chirurg.


Până la urmă a optat pentru cariera militară în cadrul Armatei Populare Iugoslave .

A făcut Școala militaro-industrială din Zemun. Apoi Academia militară, pe care o absolvă cu calificativul „remarcabil”.

Ofițer dotat, a avut o ascensiune rapidă, de la sublocotenent, la general de brigadă, apoi general de divizie, șef de stat major adjunct și , în final, comandantul Armatei Republicii Srpska, până la 22 decembrie 1996.

După recunoașterea în 6 aprilie 1992 de către comunitatea internațională a independenței Bosniei și Herțegovinei la Sarajevo izbucnesc lupte. În mai, orașul este supus asediului și bombardat, sub comanda lui Mladić.


Asediul ar fi provocat peste 12 000 de victime.


Deși printr-o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU din 16 aprilie 1993 enclavele Zepa și Srebrenița din estul Republicii Srpska fuseseră declarate „zone de securitate”, care nu pot fi ținte militare, ele sunt atacate în iulie 1995.


Peste 8000 de prizonieri musulmani sunt executați între 13 și 19 iulie, ceea ce va fi cunoscut sub numele de masacrul de la Srebrenica.Între 1991 și 1999, statul Iugoslavia s-a despărțit violent în mai multe entități care au luat naștere pe teritoriile pe care se aflau atunci statele Serbia și Muntenegru, Bosnia și Herțegovina, Croația, Macedonia și Slovenia.


Dintre toate conflictele, cel din Bosnia a fost cel mai sângeros, întrucât acest teritoriu era cel mai divizat din punct de vedere etnic și religios.


Trupele armatei iugoslave, retrase din Croația și denumite Armata Sârbilor Bosniaci, au ocupat o bucată mare din teritoriul Bosniei. Peste un milion de musulmani bosniaci și croați au fost alungați din casele lor, într-un proces de purificare etnică. Până la încheierea războiului, în 1995, cel puțin 100.000 de oameni au murit.Mladic, supranumit "Măcelarul din Balcani", a fost unul dintre ultimii suspecți judecați la Tribunalul Penal Internațional ONU pentru fosta Iugoslavie. A fost arestat în 2011, după ce a fost căutat timp de 16 ani.


Audierea din august 2020 a fost întârziată de problemele de sănătate ale lui Mladic și de restricțiile impuse din cauza pandemiei de coronavirus. Mladic a rămas sfidător până la sfârșit, atacând instanța și procurorii.Ratko Mladic este unul din principalii lideri judecaţi de justiţia internaţională pentru crimele comise în timpul războaielor din fosta Iugoslavie, pe lângă fostul şef politic al sârbilor din Bosnia, Radovan Karadzic, condamnat în 2019 la detenţie pe viaţă, şi ex-preşedintele iugoslav Slobodan Milosevic, mort în celula sa de la Haga din cauza unei crize cardiace în 2006, înainte de încheierea procesului.


677 views0 comments