• Lumea in Stiri

Cine este Miss Liberty


Cu ocazia aniversării a 100 de ani de la câștigarea independenței, Franța dăruia Statelor Unite celebra Statuie a Libertății, al cărei nume inițial era „Libertatea luminând lumea”, în franceză „la Liberté éclairant le monde”, căreia americanii îi spun Miss Liberty.

Realizată de sculptorul francez Auguste Bartholdi, cu armătura construită de Gustave Eiffel, statuia primită cadou de la poporul francez în anul 1884 a fost instalată pe Liberty Island, la gura de vărsare a fluviului Hudson în Oceanul Atlantic, dominând oraşul New York.

Miss Liberty a fost dezvelită în octombrie 1886 şi a fost declarată monument al Statelor Unite în anul 1924.


Statuia o reprezintă pe Libertas, zeiţa romană a libertăţii, care stă cu un picior pe lanțul rupt al sclaviei, ţinând în mâna stângă o tablă cu inscripția „4 iulie 1776”, data ratificării Declarației de independență a Statelor Unite ale Americii, în mâna dreaptă o făclie cu flacăra aurită, iar pe cap o coroană împodobită cu şapte ţepi – fascicule de lumină, și 25 de ferestre, simbolizând cele șapte mări și continente (Africa, America de Nord, America de Sud, Asia, Europa, Oceania și Antarctica), respectiv cele 25 de nestemate ale lumii.


Monumentul, care cântărește 225 tone, este realizat din cupru, dar odată cu trecerea timpului culoarea statuii a devenit verde, din cauza oxidării.

Despre sursa de inspiraţie a sculptorul francez care a realizat statuia, Auguste Bartholdi, există mai multe variante. Unii susţin că Isabelle Eugenie Boyer, văduva lui Isaac Merrit Singer, o femeie frumoasă și vestită în Paris, a fost chipul care l-a inspirat pe artist, iar alţii, că este vorba de mama sculptorului, Charlotte Bartholdi, de care acesta a fost foarte apropiat, sau chiar Jean Emilie, amanta artistului.


Dar primul model al Statuii Libertăţii, la scară mai mică, a fost turnat în bronz, fiind destinat iniţial unui far monumental, având ca sursă de inspirație Colosul din Rodos, intenţia fiind de a fi amplasat la intrarea în Canalul Suez. Proiectul a fost realizat în 1870 pentru expoziția universală de la Paris din anul 1900. Începând cu anul 1906, modelul a fost instalat în grădina Luxembourg din Paris.

Anul acesta, Franţa a trimis o 'soră mai mică' a Statuii Libertăţii către Statele Unite. Statuia de bronz, cu o înălţime până în 3 metri, va fi expusă pe Ellis Island pentru celebrarea Zilei Independenţei, pe 4 iulie, iar ulterior va călători spre Washington, pentru a fi amplasată în grădina reşedinţei ambasadorului Franței.


73 views0 comments