• Lumea in Stiri

Cine este prințul care a împușcat cel mai mare urs din România?


Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein este acuzat de mai multe organizații de mediu că ar fi împușcat cel mai mare urs din România, aflat într-o zonă protejată.


În vârstă de 43 de ani, prințul a primit aprobare de la Ministerul Mediului să împuște o ursoaică ce făcea pagube în gospodăriile oamenilor din localitatea Ojdula, din Covasna, dar a împușcat ursul greșit.


Victimă este Arthur, cel mai mare urs brun din România, după cum spune organizația de mediu Agent Green.


Prințul a venit în România special pentru a-l împușca pe Arthur, susține Agent Green, pentru că e imposibil ca ursoaica pentru care obținuse de fapt derogare pentru a o ucide, obișnuită să se apropie de locuințele oamenilor, să fi putut fi confundată cu un urs uriaș, ce stătea în adâncul pădurii, într-o zonă protejată.


Ecologiștii spun că ar fi vorba despre braconaj. Potrivit fișei de evaluare a „trofeului de vânat” indică un punctaj de 592 de puncte din 600, care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee.Punctajul se stabilește în funcție de mărimea animalului, dar și de alte caracteristici.

Potrivit ziarului Libertatea, Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein locuiește în Riegersburg și este proprietarul unui castel care atrage 80.000 de turiști pe an. E căsătorit cu prințesa Sonja și au împreună trei copii.


De profesie este medic, dar nu și-a practicat niciodată meseria.


Autoritățile române au început o anchetă în acest caz.


În România, vânătoarea la urs este interzisă de 4 ani în România.Organizaţia Agent Green, alături de VGT, au condamnat, într-un comunicat de presă,


Uciderea ursul Arthur de către vânătorul de trofee, Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein, care a venit în România în luna martie, la Ojdula (judeţul Covasna), pentru a-l împuşca.


“Arthur avea vârsta de 17 ani şi a fost cel mai mare urs observat în România şi probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană. Măsurătorile cadavrului indică că Arthur avea 593 de puncte din 600 care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee. Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record până acum. Mă întreb cum a putut prinţul să confunde o femelă cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista în adâncul pădurii. Este clar că prinţul nu a venit să rezolve problema localnicilor ci să omoare ursul şi să îşi ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăţa pe perete. Avem de a face cu o partidă de braconaj, de vreme ce au împuşcat ursul greşit”, a spus Gabriel Paun, preşedintele Agent Green.


21 views0 comments