• Lumea in Stiri

Cipru primeste statut protejat pentru halloumi


Producătorii locali din Cipru au dreptul exclusiv de a vinde brânza cu textură cauciucată în Uniunea Europeană, după anunțul că halloumi primește statutul Denumire de Origine Protejată. Decizia urmează să intre în vigoare din octombrie, potrivit Ministerului Agriculturii din Cipru. O veste primită cu bucurie de țara insulară din Marea Mediterană, care consideră că decizia confirmă ceea ce industria și statul au susținut de ani buni, că halloumi, sau ''hellim'' în limba turcă, are origine cipriotă, cu izvoare istorice ce fac referire la producţia acestui tip de brânză încă din jurul anului 1500. Unul dintre cei mai importanți producători de halloumi din Cipru, care deține 25% din piața de export, procesează la ora actuală 250 de tone de lapte pe zi. Cu o producție susținută de 220 de angajaţi, trimite brânza tradițională în 40 de țări.

Anul trecut, Fundaţia pentru protejarea brânzei tradiţionale din Cipru contesta, la un tribunal londonez, dreptul unei companii ungare de produse lactate de a înscrie marca înregistrată "Hadjú Halloumi".

Brânza halloumi este al doilea produs exportat de Cipru, după medicamente, iar Marea Britanie este cea mai mare piaţă pentru acest tip de brânză, susţine Fundaţia pentru protejarea brânzei tradiţionale din Cipru.

„Halloumi” este marcă înregistrată colectivă iar producătorii de brânzeturi care utilizează acest termen trebuie să îndeplinească anumite criterii specifice privind ingredientele, provenienţa şi procesul de fabricaţie.