• Lumea in Stiri

Circuit prin ACR

de Simona Șerbănescu- jurnalist Radio România ActualitățiÎn urmă cu foarte mulți ani, înainte de 89, prima mea ieșire din țară a fost într-o excursie prin ACR. Nu aveam habar pe vremea aceea ce însemna, dar m-au impresionat drumurile făcute de ai mei pentru tot felul de aprobări, apoi când mi-am văzut poza în pașaportul mamei și am trăit emoțiile pregătirilor. Nu mi-au rămas multe amintiri din excursie. Eram foarte mică. Îmi amintesc, însă, din periplu cu celebra Dacia 1100, de care tata era foarte mândru și care mie îmi părea o limuzină, de momentul în care am trecut granița. Am avut impresia că pășesc într-o altă lume, în primul rând...luminată! Am dormit în mașină, am mâncat doar conserve, pentru că făceam economie, și ne-am cumpărat un mixer din RDG, un set de tacâmuri și o pereche de patine cu rotile. Pentru că excursia a fost, de fapt, un scurt circuit în Europa de Est. Vestul Europei nici nu exista!

Astăzi am aflat că este Ziua automobilistului, dată care marchează defapt înființarea Asociației Automobil Club Român, pe care o datorăm prinţului George Valentin Bibescu. Nepotul lui Gheorghe Bibescu, Domnitorul Valahiei, prințul Valentin Bibescu a fost unul dintre primii pasionați de automobilistică, iar faptul că făcea parte dintr-o familie bogată l-a ajutat să-și îndeplinească visul de a deține propriul automobil.

Dorința a devenit realitate în 1900, când Valentin Bibescu a devenit primul proprietar independent de automobil, comandându-și din străinătate un FN Herstal (Belgia) și un Mercedes. Pasionat și de cursele de mașini, tânărul Bibescu a devenit și primul pilot român care a stabilit un record internațional. Cu un Buick Roadster, el a parcurs distanța Geneva-București de 1827 kilometri în doar 73 de ore, asta în condițiile în care drumurile nu erau nici pe departe șosele asfaltate de astăzi.

Revenind la Clubul ACR, înființat în 1904, merită amintit și că, datorită lui, a putut fi organizată prima cursă de automobile din țară, pe 22 septembrie în același an. Concursul s-a desfășurat pe ruta București – Giurgiu.


Înainte de cursa din România, doar Franța, Statele Unite ale Americii, Anglia, Germania și Italia au mai organizat curse motorsport.

Nu știu cum de Clubul elitist a reușit să se mențină, cu același lume, în perioada comunistă, dar țin minte că exista o cotizație anuală în schimbul căreia membrii beneficiau de unele facilități, printre care și celebrele circuite în Europa de Est.

Asociația am auzit că mai există și astăzi, nu știu câți membrii mai are și nici dacă organizează circuite turistice. Sper, însă, că duce mai departe povestea competițiilor automobilistice pentru pasionați.