• Lumea in Stiri

ClubHouse, aplicatia care conecteaza planeta prin voceLiliana SimionescuDe două săptămâni, nopțile mele din anul doi al pandemiei au devenit mai colorate și interesante.


Am închis Netflix, căci somn oricum nu prea am, și stau câte două trei ore, chiar și patru discutând cu oameni de pe toate continentele în aplicația ClubHouse.


Un exercițiu social interesant, care a făcut furori în USA și începe, treptat, să cuprindă lumea întreagă, după ce Elon Musk și Mark Zuckerberg și-au făcut intrarea pe platformă și au atras milioane de utilizatori de Iphone, căci poate fi accesată doar de cei cu sistem de operare IOS.


Așadar, despre ce este vorba?


Este o aplicație foarte simplu de folosit în care se vorbește.


Da, doar se vorbește. Nu există text chat, ai o fotografie și o descriere, este simplu construită, foarte incluzivă, chiar și pentru persoanele nevăzătoare.


Subiectele pot varia de la partea de business și antreprenoriat, până la meditații de grup, schimburi de rețete de bucătărie, politică, căutare de parteneri romantici, terapie, branding etc.


Se poate vorbi despre orice și oricât de mult rezistă participanții la dialog și ascultătorii lor.


În două săptâmâni de ClubHouse, am deschis ferestre și conexiuni cu oameni din Canada, Statele Unite, Australia, Suedia sau Mexico, cu care am împărtășit experiențele pandemiei, sfaturi, ne-am povestit întâmplări și ne-am reamintit cât de importantă este legătura între oameni.


Dintr-o dată, nu te mai simți izolat și din confortul casei tale accesezi oameni reali cu care poți avea lucruri în comun, uneori chiar și personalități pe care le poti vedea doar la TV sau în reviste.


De multe ori, am participat în discuții în care oameni erau foarte emoționali în timp ce vorbeau, izolați din cauza pandemiei, dar care au găsit acest loc unde puteau comunica, erau ascultați, încurajați, înțeleși.


Unele întâlniri dau puțin impresia de ”Clubul Alcoolicilor Anonimi” pentru că fiecare se prezintă, își spune opinia și totul curge timp de câteva ore bune.


Partea mai putin plăcută a aplicaței este că se pot duce discuțiile și în exerciții rasiste sau de intimidare, lucruri pe care le poți sesiza administratorilor.


Însă, e bine să evitați acele camere de discuție care își fac nume ”rău”.


România văzută prin ClubHouse


Este interesant cum evoluează și grupurile românești din ClubHouse.În aceste două săptămâni, am încercat să intru pe grupurile de limba română, din dor de țară și din nevoia de a vorbi în limba mea nativă.


Primele experiențe au fost dezamăgitoare, dialoguri fără rost, se întrerupeau unii pe ceilalți, limbaj suburban, un circ audio românesc, uneori nu am putut sta nici două minute într-o cameră românească.


Mi-a lăsat un gust amar și m-am retras în grupurile americane.


Apoi, am decis să am propria mea cameră de dicuție pe tema Diasporei românești, unde l-am avut co-moderator pe tânărul jurnalist Marco Badea, care are sesiuni calitative în platformă.


Am simțit nevoia unui spațiu în care să putem vorbi despre noi, cei care suntem la distanță și care ne implicăm în lucruri pozitive, acțiuni care pot duce și la o evoluție a societății românești.


Am realizat un fel de duplex audio România – Diaspora.


Inițial, stabilisem 1 oră de discuție, dar am ajuns la 3 ore de dialog încurajator, povești excepționale de implicare din partea românilor din SUA în proiecte precum Via Transilvanica - Tășuleasa Social, Repatriot, inițiative de grup, strângeri de fonduri pentru spitale și proiecte sociale sau simple povești individuale despre dorul de țară.


Am stat până la miezul nopții cu români din Germania, UK, Canada, SUA, Olanda, Elveția, cu oameni de-ai noștri de pe la Cluj și București, am simțit că suntem peste tot în lume.


Pentru mine, au fost cele mai frumoase 3 ore petrecute în acest an doi al pandemiei, când suntem privați de interacțiune socială fizică.


Am decis să fac această discuție saptămânal, cu teme de interes pentru noi cei din Diaspora și pentru cei de acasă, să ne conectăm mai bine, pentru că România din afara țării are nevoie să se audă și prin ClubHouse.


Cred că inițiativele de suflet au nevoie să fie făcute cunoscute.


Așadar, închei această filă de jurnal din lumea ”ClubHouse” cu o invitație la interacțiune, la conexiune umană, la implicare, la dialog pentru orice lucru care ne face să evoluăm ca oameni, dar și ca societate, folosid tehnologia și aceste aplicații de socializare mai mult pentru a face ceva pozitiv, decât pentru a pierde inutil timpul nostru prețios.


Liliana Simionescu trăiește la Amsterdam, este fost jurnalistă BBC și RFI


51 views0 comments