• Lumea in Stiri

Coloreaza ciorbele, i se mai spune spanacul francezului și are mai multa vitamina C decat lamaia


Doina Crețu, jurnalist specializat pe Sănătate

Foaie verde lobodă, gura lumii slobodă!” Așa spune o vorbă din bătrâni.


Modesta plantă care ajută şi la rimă şi la colorarea proverbului este unul din alimentele specifice primăverii pentru că, alături de celelalte verdeţuri de primăvară, fortifică organismul.


Loboda (atriplex hortensis) este originară din Asia și Europa. Era utilizată și de vechii greci și de romani și de daci.


În franceză planta este numită „arroche”, de la latinescul „aurum” (aur).


Ceea ce spune multe despre preţuirea ei. La noi, cuvântul lobodă este împrumutat de la vecinii sârbi.


Există trei soiuri de lobodă de grădină: loboda cu frunzele roşii, cea cu frunze verzi şi se întâlneşte, mai rar, o specie cu frunzele gălbui. Cea mai cunoscută şi utilizată în gastronomie este cea cu frunze roşii. Ea este ciorbiţa primăverii!


Dar, pe lângă rolul ei în bucătărie, loboda este şi o mică farmacie, pentru că este bogată în vitamine şi minerale şi contribuie la detoxifierea organismului, mai ales dacă este consumată în cure.Loboda seamănă la compoziție cu spanacul, dar conţine cantităţi însemnate de vitamina K, vitamina responsabilă de rezistența vaselor sanguine, cu rol în diminuarea riscului de accident vascular.


Diferența majoră față de spanac este concentrația mult mai ridicată de vitamina C. La 100 g de plante sunt 120 mg de vitamina C.


Asta înseamnă de aproape 2 ori mai mult decât în lamâie.


Pentru a valorifica bine acest conținut bogat de vitamina C, ar fi bine să mâncaţi loboda crudă, în salate. Această bogăţie de vitamina C ajută organismul să încetinească procesele de îmbătrânire şi să-şi regenereze celulele.


În plus, puţină lume ştie că planta are proprietăţi diuretice şi are şi efect uşor laxativ. Loboda era utilizată în medicina populară şi pentru tratarea tusei, a gâtului inflamat şi a gutei, sub formă de decoct în amestec cu miere, iar sub formă de cataplasmă ajută la vindecarea rănilor.


Pentru a profita de proprietăţile ei curative nu e nevoie de ceaiuri sau de tincturi sofisticate, loboda putând fi folosită, pur şi simplu, în ciorbe sau salate. Însă, în curele de detoxifiere, consumarea frunzelor tinere, în stare crudă, este formula cea mai indicată.


Atenţie! Loboda conține (ca și spanacul) cantități destul de însemnate de acid oxalic. De aceea este contraindicată în unele cazuri de litiază renală.

27 views0 comments