• Lumea in Stiri

Comoara sărată de lângă Câmpina sau Marea săracilor / Fotoreportaj


Din Câmpina la Telega, faci doar 15 minute, cu mașina. Drumul e peticit, iar acum se lucrează pe una dintre variante, așa că există speranța pentru un drum mai bun.


De la sensul giratoriu din Telega, faci la dreapta și ajungi la Băile sărate.


Aici, însă, călătorul are o dilemă.


1.Primele băi care îi ies în cale sunt adevăratele Băi sărate de la Telega. Numai că sunt o ruină. Încă dinainte de a trece podețul care duce la Băi, un afiș al Primăriei te anunță că treci podețul pe propria răspundere și că este pericol de prăbușire.


Mare parte din structura de lemn din jurul lacului – unde era zona de plajă pentru turişti - a dispărut. Podeţele din lemn, scările de acces în apa sărată, cabanele din lemn pentru cazarea turiştilor, inclusiv clădirea unde funcţiona un mic restaurant sunt complet distruse.

La Telega au fost alunecări de teren, iar localnicii spun că apa din lac s-ar fi scurs în pârâul care traversează comuna, așa că salinitatea din lac a avut de suferit.


În prezent, primăria a dat în judecată firma care a concesionat băile. Procesul este pe rol. În aceste condiții, nu poate interveni nici primăria, nici firma, iar totul este o ruină.

2. Între timp, în spatele Băilor, s-a format un lac sărat unde localnicii se duc și fac băi. Îi spun La Moka, adică, pe gratis.


Poate fi, însă, și periculos pentru că nu este nimic amenajat acolo, iar drumul către lac se strecoară printre stânci de sare.

3. La câțiva metri, însă, se află Complexul Soimul, care asigură cazare, restaurant, salină și ștrand cu apă sărată.


Se plătește o taxă de 35 de lei/zi. Mai mică pentru localnici, dar, chiar și așa, aceștia preferă lacul natural unde – spun ei - apa este mai bună, salinitatea mai ridicată.

Comuna Telega a fost declarată staţiune balneară la finele secolului al XIX-lea.


În zonă au funcționat mine de sare, de pe urma cărora localnicii trăiau foarte bine.

Potrivit bailetelega.ro, în 1897, la Telega erau deschise „restaurant, hoteluri, popice şi alte distracţii“.


Băile Sărate Telega se bucurau de mare succes în perioda interbelică.


Lumea bună din Câmpina și din împrejurimi venea să se trateze aici.

Băile Sărate de la Telega sunt renumite pentru proprietăţile curative, având o salinitate crescută. Aici se găseşte un lac vechi de peste 500 de ani.


Institutul Balnear Francez a plasat stațiunea pe locul doi în Europa şi pe locul cinci în lume în ceea ce priveşte contribuţia în vindecarea a numeroase boli. În perioada interbelică, membrii familiei regale se tratau la Telega.


În comunism, băile au fost foarte bine întreținute și, cu greu, se putea găsi un loc pentru tratament.

289 views0 comments