• Lumea in Stiri

Compania Pfizer testează primul medicament anti-COVID-19

Updated: Mar 24


Compania farmaceutică Pfizer a început testele clinice pentru un medicament antiviral împotriva COVID-19, administrat pe cale orală şi care ar putea fi prescris pacienţilor la primele semne de infectare.Sub denumirea PF-07321332, medicamentul previne replicarea virusului în celule. Produse similare s-au dovedit eficiente în tratarea afecţiunilor provocate de alţi viruşi, cum ar fi HIV sau hepatita cu virus C, potrivit companiei Pfizer.


Compania americană, care a produs împreună cu cea germană BioNTech primul vaccin anti-COVID-19 autorizat în SUA, afirmă că acest medicament candidat a avut în studiile de laborator o acţiune puternică împotriva virusului SARS-CoV-2.

În paralel, compania studiază și un antiviral administrat intravenos în teste clinice preliminare pe pacienţi COVID-19 spitalizaţi. Cele două tratamente studiate, cel oral şi cel intravenos, ''pot crea o paradigmă de tratament care să completeze vaccinarea în cazurile în care boala totuşi survine'', potrivit lui Mikael Dolsten, Chief Medical Officer la Pfizer.


Medicamentul candidat al Pfizer se află în urma a două tratamente antivirale aflate în prezent în studii clinice de etapă intermediară, primul fiind dezvoltat de Merck & Co împreună cu Ridgeback Bio, iar celălalt de Roche Holding şi Atea Pharmaceuticals.


Remdesivirul, produs de Gilead Sciences, este deocamdată singurul tratament anti-COVID-19 aprobat în SUA de Agenţia pentru Alimente şi Medicamente. Această agenţie a dat autorizaţia de urgenţă şi pentru terapia combinată cu anticorpi dezvoltată de Eli Lilly, bazată pe combinaţia a doi anticorpi, şi pentru terapia cu anticorpi produsă de Regeneron.