• Lumea in Stiri

Conspiratiile contesta schimbarile climatice

O nouă teorie a conspirației s-a răspândit cu viteză în Statele Unite, după valul de frig polar care a a paralizat Texasul.

„Zăpada din Texas nu este reală”, susțin mai mulți tineri, în special pe rețeaua socială TikTok, scrie Insider.

O filmare publicată de o tânără pe rețeaua socială arată cum încearcă să topească un bulgăre de zăpadă cu un chibrit aprins. Când flacăra atinge zăpada, aceasta nu se topește - dovada clară pentru tinerii americani, care susțin că ninsoarea nu este naturală.

Valul de frig care s-a abătut asupra Texasului, despre care experții spun că a fost provocat de schimbările climatice, a afectat rețeaua electrică a întregului stat. Milioane de oameni au rămas astfel în frig, fără o sursă de încălzire.

Cei care cred în teoriile conspirației au legat fenomenul neobișnuit din Texas de faptul că Bill Gates a donat sume importante pentru un proiect de combatere a încălzirii globale al unui grup de savanți de la Harvard. Oamenii de știință americani își propun să pulverizeze în atmosferă praf de carbonat de calciu - un aerosol netoxic - care ar diminua căldura solară.

Alții susțin că noul președintele Joe Biden a provocat cumva furtuna din Texas.

Hashtag-ul #governmentsnow (zăpada guvernului) a adunat peste 1 milion de vizualizări pe TikTok până luni. Într-un clip postat cu acest hashtag, o persoană susține că acum ar fi fost primăvară în Texas, dacă Donald Trump ar fi fost încă președinte.

Rețeaua socială TikTok a crescut rapid în popularitate anul trecut, însă a crescut și numărul informațiilor false postate de utilizatori. Reprezentanții companiei au refuzat să comenteze situația, la solicitarea jurnaliștilor de la insider.com.

Între timp, naturalistul şi omul de televiziune Sir David Attenborough avertizează în privinţa consecințelor sumbre pe care l-ar putea avea continuarea emisiilor de carbon la nivelul actual, în cadrul unei întâlniri virtuale specială a Consiliului de Securitate al ONU.

Sir David Attenborough şi-a petrecut întreaga carieră monitorizând impactul modificărilor climatice asupra lumii naturale. El a afirmat că planeta se apropie de un punct de cotitură, care ar putea face ca temperaturile globale să crească foarte mult, iar, dacă acest lucru se întâmplă, lumea naturală nu va mai putea susţine nevoile umane de bază, cum ar fi accesul la alimente şi apă, potrivit BBC.


În asemenea circumstanţe, el a avertizat că o mare parte a civilizaţiei va ceda şi întregi oraşe şi părţi ale societăţii ar putea fi distruse.