• Lumea in Stiri

Coronavirusul a ajuns pe Everest


Un sportiv scandinav, care spera să ajungă pe vârful Everest, a anunţat că a fost testat pozitiv cu Sars-Cov-2.


"Diagnosticul meu este COVID-19", a declarat Erlend Ness pentru AFP într-un mesaj pe Facebook. "Sunt bine. Spitalul are grijă de mine", a preizat el.

Tot pe pagina sa de Facebook, alpinistul a distribuit fotografii ale taberei de bază de pe Everest, situată la 5.364 de metri deasupra nivelului mării, şi videoclipuri cu evacuarea sa pe 15 aprilie cu elicopterul.

"După trei zile acolo sus, cu medicamente şi aport de oxigen, am fost evacuat cu elicopterul către Kathmandu", a explicat Ness într-un mesaj care însoţeşte o fotografie cu el pe patul de spital.

Televiziunea norvegiană NRK, care l-a intervievat, a declarat că şi un şerpaş din grupul său a fost testat pozitiv.


Întâmplarea este o lovitură dată speranţelor privind reluarea ascensiunilor în Nepal, scrie AFP.


În urma unui sezon 2020 afectat de pandemie, care a devastat industria turismului, Nepalul a relaxat recent regulile de carantină pentru vizitatori, în speranţa de a-i întâmpina din nou pe alpinişti pentru sezonul care începe.


Șerpaşul şi directorul Asian Trekking, Dawa Steven, a povestit că toată lumea din tabăra de bază este îngrijorată.

"Când am aflat că ar putea exista un caz de COVID în tabăra de bază, toţi angajaţii mei şi-au intensificat eforturile pentru a-şi acoperi feţele, a-şi dezinfecta mâinile şi a evita contactul cu ceilalţi", a explicat el.

În acest sezon, Nepalul a emis deja 377 de permise de escaladare, iar numărul final urmează să depăşească cele 381 de permise pentru 2019.

Anul trecut, pandemia de coronavirus a izbucnit chiar înainte de începerea sezonului de alpinism, obligând Nepalul să-şi închidă graniţele.


Impactul a fost devastator pentru mii de persoane, de la ghizi la hotelieri, care trăiesc din această activitate în ţara din cel mai mare lanț muntos al planetei.


46 views0 comments

Recent Posts

See All